Miten reagoida uuteen koronamuunnokseen? – Yle: Asiantuntijat eri linjoilla
Omikronviruksen uusi alavariantti BA.5. leviää maailmalla ja osin myös Suomessa. Asiaa Ylelle kommentoineen Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylilääkärin Hanna Nohynekin mukaan syytä paniikkiin tai linjanmuutoksiin ei kuitenkaan ole: rokotteet ja sairastettu korona antavat edelleen hyvän suojan vakavaa tautia vastaan.
Myös sosiaali- ja terveysministeriö (STM) on ilmoittanut, ettei tilannekuva ole muuttunut.
Sen sijaan HUSissa ollaan huolestuneita henkilökunnan riittävyydestä, mikäli tartunnat lähtevät nousuun kesäkuukausina. Diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtosen mukaan jo 20 prosenttia Helsingin ja Uudenmaan tartunnoista on uutta alavarianttia, ja henkilöstön riittävyys tartuntamäärien mahdollisesti kasvaessa on ongelma.
– Pienimmätkin aallot pistävät meidät koville. Meillä on vakava henkilöstöpula, ja lomiakin täytyy antaa ihmisille. Jos potilasmäärä lähtee nousuun kesäkaudella, tulee haasteita, Lehtonen sanoi Ylelle.
Henkilöstöpula ja vaihtuvuus ovat olleet HUSissa suurta jo ennen koronaa.
Omikronin uusi muunnos tarttuu ja kiertää sairastetun taudin sekä rokotuksen antaman suojan entistä helpommin. Vakavan taudin osalta tilanne on toinen, eli sama kuten aiemminkin.
Hanna Nohynekin mukaan ei ole merkkejä eikä näyttöä siitä, että uusi alavariantti lisäisi sairaalahoidon tarvetta.
– Sairastettu tauti ja varsinkin rokotteet eli hybridi-immuniteetti antaa erittäin hyvän suojan vakavaa tautia vastaan. Siitä näkökulmasta meillä ei ole tällä hetkellä syytä paniikkiin. Voimme ajatella, että tartuntojen määrä lisääntyy, mutta se ei välttämättä heijastu samalla tavalla vakavaan tautimäärään, Nohynek totesi Yle Aamun haastattelussa.
Suomessa jaetaan nyt neljänsiä annoksia yli 70-vuotiaille riskiryhmiin kuuluville. Aiemmin neljänsiä rokotuksia suositeltiin yli 80-vuotiaille tai vakavasti immuunipuutteisille sekä pitkäaikaisissa hoivayksiköissä ja koti-tai omaishoidossa oleville henkilöille.
THL on muistuttanut, että päätökset tehosterokotuksista pitää tehdä lääketieteellisin perustein eikä koko väestön rokottaminen muutaman kuukauden välein ole mielekästä.
Hanna Nohynek sanoo, että rokotusten tarkoitus on suojata nimenomaan vakavalta taudilta. Tartuntoja ei rokotuksilla voida ehkäistä.
– Vakavan taudin ja kuoleman riski on erittäin pieni jo kolmella annoksella..