Mitä ihmettä? – Tämä ruoka-aine onkin parasta syötävää, kun ilmastovaikutusten lisäksi huomioidaan myös ravintoarvot

Ruoka

Lohi on ihmiselle parasta ravintoa, kun ilmastovaikutusten lisäksi otetaan huomioon myös ruoan ravintoarvot, käy ilmi tuoreesta selvityksestä.

Selvitys vertasi eri ruoka-aineiden hiilipäästöjä suhteutettuna niiden sisältämään ravintoaineiden määrään. Vertailu tehtiin CO2-ravintoainetiheysindeksin avulla. 

Valkoinen riisi osoittautui indeksin heikoimmaksi ruoka-aineeksi. Sen ilmastopäästöt ovat korkeat ja ravintoainesisältö alhainen.

Ravitsemus-hiilijalanjälkivertailulla peruna osoittautui ylivertaiseksi riisiin ja pastaan samoin kuin mansikka banaaniin verrattuna. 

Annoksia vertailtaessa broileriannos perunamuusilla, porkkanaraasteella ja tomaatilla pesee kirkkaasti vastaavankokoisen sushilajitelman.

Ruuan ilmastovaikutukset suhteessa ravitsemukseen -selvityksen toteutti Envitecpolis Oy  Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto (MTK) tilauksesta.

Selvitys ei muuta sitä, että kasvipohjaisten tuotteiden ilmastovaikutus on kotieläintuotteita pienempi. Erot ruoka-aineiden välillä kuitenkin tasoittuvat, kun hiilipäästöt suhteutetaan ruuan sisältämään ravitsemukseen.

Envitecpolis Oy:n johtava asiantuntija Senja Arffman pohtiikin, että hiilipäästöjen vähentämisen ei pitäisi tapahtua ravitsemuksen kustannuksella.

– Monilla jo syömisen muuttaminen suomalaisten ravitsemussuositusten mukaisiksi palvelisi asiaa sekä hiilipäästöjen että terveyden kannalta, Arffman toteaa tiedotteessa.

MTK puolestaa toivoo monipuolisuutta polarisoituneeseen ruokakeskusteluun.

– Syyllistämisen kautta käytävä keskustelu ruoan ympäristövaikutuksista voi viedä nautinnon ruokahetkistä ja tuoda tilalle ahdistusta ja epävarmuutta. Selvitys osoittaa, että monipuolisen ja vastuullisen aterian voi siten kasata monella eri tavalla, kunhan syö monipuolisesti, kasvispainotteisesti ja kohtuudella, MTK:n ruokamarkkina-asiamies Heidi Siivonen toteaa.