"Missä koulutus, siellä elämä" – Kivisaari toivottaa koulutuksen "vastavallankumouksen" tervetulleeksi
Keskustan kansanedustaja, rehtori ja sivistysvaliokunnan jäsen Pasi Kivisaari antaa täyden tukensa tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvisen (kesk.) koulutuspoliittisille näkemyksille.
Ministeri Kurvinen on julistanut korkeakoulutuksen keskittämisen ajan päättyneen ja todennut, että jatkossa suomalaisessa korkeakoulupolitiikassa noudatetaan hajauttamisen linjaa.
– Tämä on erinomainen vastavallankumous korkeakoulupolitiikassa, jossa menestys, resurssit ja kauneus on perustettu suuruuden ekonomialle, Kivisaari sanoo tiedotteessa.
Kivisaari näkee, että keskittämisen vimmassa on unohtunut eräs olennainen tosiasia.
– Koulutus ja sen turvaaminen, aloituspaikat ja koulutusvastuut, resurssit ja toimintaedellytykset ovat aina myös valtakunnallinen tehtävä ja mitä suurimmassa määrin aluepolitiikan väline ja tavoite.
Kivisaari myös sanoo, että hajautettu koulutuspolitiikka on myös kansantaloudellisesti viisasta. Yhteiskunnallisesti ei ole kestävää riuduttaa alueita epäoikeudenmukaisella koulutusjakosuhteella, hän toteaa.
– Jokaisen maakunnan menestys ruokkii yhtälöä, joka tuottaa maahan osaamista, yritysedellytyksiä ja kasvun avaimia. Se ei ole kovinkaan monimutkaista.
Kivisaari ottaa esimerkin Etelä-Pohjanmaalta, jossa työllisyysaste on maan korkeimpia, mutta osaaja- ja työvoimapula kestämätön.
Yhtälö riivaa alueen kehitystä ja uhkaa taittaa kasvun hedelmät, Kivisaari toteaa. Hän ei näe muuta mahdollisuutta kuin tuoda maakuntaan merkittävästi lisää koulutusmahdollisuuksia.
– Missä koulutus, siellä elämä. Kukaan itseään kunnioittava poliitikko ei voi väittää yhtälöä muuksi.
Kivisaaren mukaan hallitus toimii, kuten saarnaa.
– Korkeakoulujen aloituspaikkoja ja koulutusvastuita on lisätty koko maassa. Korkeakouluihin on panostettu keskustalaisten ministereiden johdolla ja maakunnallisten kansanedustajien koulutusrumpupolitiikalla. Nyt tulitusta on vain lisättävä.
Myös Etelä-Pohjanmaalla on tapahtunut hyviä asioita, Kivisaari toteaa.
– Uusi tieto- ja viestintätekniikan insinöörien koulutusohjelma helpottaa it-alan osaajapulaa. Maakunnasta löytyy monia pienyrityksiä, jotka kaipaavat koodaajia. Ammattikorkeakoulun lähes 5000 opiskelijaa ovat maakunnan tulevaisuusturva.
Kivisaari myös katsoo, että yliopistokeskusten osalta ollaan ottamassa uutta asentoa.
– Suomalainen korkeakoulupolitiikka on osittaisten harharetkien jälkeen suunnassa, missä sen kuuluukin olla. Nyt on aika jatkaa sitä, Kivisaari päättää.