Minkä yhden asian sanoisit kaikille maailman naisille, Sari Palmu ja Anna Sirkiä? – Tenttasimme keskustanaisten puheenjohtajaehdokkaat

Keskustanaiset

Viikonvaihteessa kokoontuva keskustanaisten edustajakokous valitsee naisjärjestölle uuden puheenjohtajan. Ehdolla ovat alajärveläinen Sari Palmu ja turkulainen Anna Sirkiä.

Suomenmaa pyysi puheenjohtajakandidaatteja avaamaan ajatuksiaan vastaamalla muutamaan kysymykseen ja sai selville muun muassa sen, mitä kahta he eivät vaihda.

1. Millainen feministi olet? Kuvaile yhdellä virkkeellä. 

Palmu: Naisten puolta pitävä, tienraivaaja ja naisia kannustava.

Sirkiä: Vahvan äidin ja lempeän isän kasvattama lähimmäistään rakastava feministi, joka on valmis tekemään kaikkensa tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden eteen esimerkkiä näyttäen ja muita kannustaen.

2. Mitkä ovat Keskustanaisten suurimmat vahvuudet ja heikkoudet?

Palmu: Keskustanaisilla on valtavan suuri jäsenistö ja järjestöorganisaatio, niiden kautta meillä on mahdollista tehdä aktiivista poliittista ja yhteiskunnallista vaikutustyötä. Toimijamme ovat usein myös monessa muussakin toiminnassa mukana, joten keskustanaiset tunnetaan erittäin hyvin. Keskustanaiset ovat uskomattoman tehokkaita toiminnan naisia!

Heikkoutena pidän keskustanaisten piirien rahoituksen epävarmuutta, ilman rahaa ei pystytä pitämään kokoaikaisia työntekijöitä ja toiminnan pyörittäminen vapaaehtoistoiminnan voimin on haastavaa. Järjestöverkko ei ole alueellisesti tasa-arvoinen. Järjestöorganisaation rakennetta tulee yksinkertaistaa ja liittyminen järjestöön tulee tehdä helpommaksi.

Sirkiä: Suurin vahvuutemme on ehdottomasti juurissamme ja jäsenistössämme. Keskustanaiset on Suomen suurin poliittinen naisjärjestö ja olemme toimineet jo 80 vuotta tasa-arvon edistäjinä. Tästä on hyvä ponnistaa! 

Suurin heikkoutemme on se, että järjestö ei uudistu ja saa innostettua nuoria jäseniä mukaan siinä tahdissa missä pitäisi. Toiminta vaatisi piristysruisketta ja päivitystä, jotta olisimme suuren lisäksi myös näkyvin ja vaikuttavin poliittinen naisjärjestö. Pidän tätä kuitenkin innostavana haasteena enemmän kuin heikkoutena.

3. Jos keskustaa ei olisi, mihin puolueeseen liittyisit ja miksi?

Palmu: Hankala sanoa. Olen ollut keskustalainen aina. Tällä hetkellä mikään muu puolue ei vastaa arvomaailmaani.

Sirkiä: Jos keskustaa ei olisi, sopivin puolue minulle lienisi RKP rannikon ja saariston asukkaana. Muut puolueet eivät kyllä oikein tunnu vaihtoehdolta.

4. Minkä yhden asian muuttaisit Suomen poliittisessa kulttuurissa? 

Palmu: Poliittinen kulttuuri on mennyt ilkeäksi. Palauttaisin toisten kunnioittamisen. Sydämen sivitystä ihmisille.

Sirkiä: Vastakkainasettelun ja ääripäiden voimistumisen. Siitä ei hyödy kukaan ja se voimistaa nimenomaan epätasa-arvoa, kun erilaiset ryhmät ajavat vain sokeasti omaa etuaan unohtaen kokonaisuuden ja yhteisen hyvän. Erikoisimmalta näin feministin näkökulmasta tuntuu keskustelu siitä, ovatko feministit naisten puolella miehiä vastaan ja sitten taas ei-feministit miesten puolella naisia vastaan. Feminismin tavoite on tasa-arvo ja yhdenvertaisuus, ei yhden sukupuolen tai ryhmän edun ajaminen. Vastakkainasettelu vesittää koko tavoitteen.

5. Jos saisit sanoa yhden asian kaikille maailman naisille, mikä se olisi? 

Palmu: Sinä osaat, sinä riität, luota itseesi!

Sirkiä: Sinä olet hyvä ja arvokas juuri tuollaisena kuin olet. Sinulla on oikeus päättää omasta elämästäsi  ja omasta kehostasi, ja ansaitset mahdollisuuden tavoitella unelmiasi.

6. Mitä kahta et vaihda? 

Palmu: Perhettä ja keskustaa.

Sirkiä: Politiikkaa ja musiikkia osana elämääni.

Sari Palmu

Ikä: 48 

Paikkakunta: Alajärvi 

Perhe: Aviomies Eero, lapset Iida 19 vuotta, Matias 16 vuotta.

Harrastukset: Järjestötoiminta, pyöräily, kävelylenkit koiran kanssa, marjastus, sienestys ja leipominen.

Milloin olet onnellisimmillasi: Kotona perheen parissa.

Anna Sirkiä

Ikä: 29 

Paikkakunta: Turku

Perhe: Ihastusta ja vihastusta herättävä kansanedustaja-avomies, kaksi ihanaa bonuslasta ja mäyräkoiran pentu.

Harrastukset: Neulominen, leipominen, puutarhanhoito, sauvakävely ja lukeminen.

Milloin olet onnellisimmillasi: Silloin kun laulan, silloin kun vietän aikaa perheeni kanssa ja silloin kun saan auttaa muita ihmisiä.