Ministeriö korjaa ympäristöministerinä aloittavan Emma Karin väitteitä

Ympäristö

Maa- ja metsätalousministeriö korjaa Twitterissä ympäristö- ja ilmastoministerinä tällä viikolla aloittavan vihreiden Emma Karin puheita.

– Tuleva ympäristöministeri Emma Kari antoi Aamu-tv:ssä ymmärtää, että Suomi on sitoutunut suojelemaan 30 % metsistään. Näin ei kuitenkaan ole. EU:n biodiversiteettistrategian tavoite maa- ja sisävesialueiden 30 %:n suojelusta koskee koko EU:n aluetta, ministeriö kirjoittaa.

– EU:n tasoista suojelutavoitetta ei ole vielä jyvitetty eri elinympäristöille eikä yksittäisille jäsenmaille, ja EU:n ohjeistus strategian toteutuksesta on muutenkin vielä kesken. Myös osa käsitteistä, kuten vanhat metsät, on vielä kokonaan määrittelemättä, ministeriö jatkaa.

Suomi on toivottanut EU:n laajuisen suojelutavoitteen tervetulleeksi, mutta jäsenmaiden tulee itse voida valita oman maansa olosuhteisiin sopivat keinot, joilla tavoitteet toteutetaan, maa- ja metsätalousministeriö huomauttaa.

– Ennen kansallisten ratkaisujen tekemistä tarvitaan lisäksi vielä monenlaista tietoa.

Suomen omat suojelutavoitteet määritellään biodiversiteettistrategiassa. Strategia on vielä työn alla.

– Strategia tulee pohjautumaan tieteelliseen tutkimukseen ja siihen liittyen on käynnissä useita ministeriöiden yhteisiä selvityshankkeita, ministeriö kertoo.