Ministeri Mykkänen: Migrin uusi Afganistan-käytäntö linjassa YK:n raportin kanssa – muualta maasta paenneita lapsiperheitä ei enää palauteta Kabuliin

Maahanmuutto

Maahanmuuttovirasto katsoo, että Kabulin yleiset olosuhteet ovat heikentyneet maan sisäisen paon kannalta. Tämä vaikuttaa turvapaikkapäätöksiin.

Viraston uuden linjauksen mukaan lapsiperheiden kohdalla ei enää harkita mahdollisuutta paeta maan sisäisesti Kabuliin.

Sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) sanoo, että Maahanmuuttovirasto on päätynyt hyvin samantapaiseen arvioon kuin YK:n pakolaisjärjestö UNHCR afganistanilaisia turvapaikanhakijoita koskevassa linjauksessaan.

Hänen mielestään Migrin uusi maalinjaus oli odotettu reaktio UNHCR:n päivitettyyn maaraporttiin Afganistanista.

Poliisitarkastaja Marko Heikkilä Poliisihallituksesta sanoi, ettei Afganistaniin ole palautettu ihmisiä sen jälkeen, kun Maahanmuuttovirasto ilmoitti viime viikon tiistaina jäädyttävänsä päätösten teon afganistanilaisten turvapaikkahakemuksista.

Palautuksia ei myöskään ole suunnitteilla tälle viikolle.

– Ohjeistan poliisilaitoksia Migrin uuden linjauksen suhteen loppuviikosta.

Palautusjonossa Afganistaniin on noin 80 henkilöä, ja paikalliset tutkinnanjohtajat arvioivat henkilö henkilöltä, kenet heistä on uusien linjausten mukaan mahdollista palauttaa.

Heikkilä sanoo, että poliisin on noudatettava Maahanmuuttoviraston linjauksia.

Hänen mukaansa ulkomaalaislain mukainen palautuskielto voi tulla kyseeseen sellaisten henkilöiden kohdalla, joilla on jo voimassa oleva palautuspäätös, mutta joita Migrin uusi linjaus koskee.

Maahanmuuttoviraston uuden linjauksen myötä sisäistä pakoa Kabuliin voidaan harkita tapauskohtaisesti ainoastaan kahden hakijaryhmän kohdalla.

Näitä ovat terveet ja työkykyiset naimattomat miehet sekä työikäiset, terveet ja lapsettomat avioparit, joilla on turvaverkko Kabulissa.

Naimattomien naisten kohdalla ei tähänkään mennessä ole selvitetty sisäisen paon mahdollisuutta Kabuliin, koska heitä pidetään lähtökohtaisesti haavoittuvana ryhmänä.

Uusi linjaus koskee nimenomaan sisäistä pakoa eli turvapaikanhakijan mahdollisuutta asettua toiselle asuinalueelle Afganistanin sisällä.

Kabuliin palautusta voidaan siis vielä harkita niiden lapsiperheiden kohdalla, jotka ovat kotoisin Kabulista.

Maahanmuuttovirastolla ei ole arviota siitä, kuinka montaa turvapaikanhakijaa Suomessa uusi linjaus koskee.

Kuluvana vuonna turvapaikkahakemuksen on jättänyt noin 175 afganistanilaista, joista neljännes on saanut kielteisen päätöksen. Päätöstä odottaa noin 760 hakijaa.

Ylijohtaja Jaana Vuorio Maahanmuuttovirastosta korostaa, että linjaus ei tuo yleisellä tasolla muutosta, vaan Afganistaniin voidaan edelleen palauttaa.

– Tämä on käytännössä kokonaisuuteen nähden pieni tarkistus, mutta tietenkin yksittäisen perheen osalta tämä on aivan merkittävä muutos, Vuorio sanoo.

Maahanmuuttovirasto viittaa linjauksessaan myös YK:n pakolaisasiain valtuutetun toimiston UNHCR:n tuoreisiin suuntaviivoihin.

Viraston mukaan UNHCR ei ole esittänyt sellaista johtopäätöstä, että Kabulissa esiintyvä väkivalta olisi niin äärimmäistä, ettei kukaan voi palata kaupunkiin.