Ministeri Leppä pitää viljelijöiden lisärahaa välttämättömänä – MTK haluaisi enemmän tukea
Sadonkorjuun vaikeuksista kärsiville viljelijöille esitetään 25 miljoonan euron tukea, josta uutta rahaa on hallituksen mukaan 15 miljoonaa euroa. Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) pitää tukea välttämättömänä, joskin riittämättömänä.
– Se on ihan välttämätöntä, että tuollainen osio hallitukselta nyt irtosi tuohon erittäin tukalaan taloudelliseen tilanteeseen, joka tiloilla on. Pieneltä osin se helpottaa tilannetta, mutta ei korvaa koko vahinkoa, Leppä kommentoi eduskunnassa toimittajille.
Viljelijöiden etujärjestö MTK vaatii satovahingoista kärsineille viljelijöille enemmän tukea.
MTK:n mukaan hankalien säiden takia 15–20 prosenttia viljasadosta jää tänä vuonna puimatta, mikä aiheuttaa vähintään 100 miljoonan euron tappiot viljelijöille.
Vaikeuksiin joutuneita viljelijöitä on tarkoitus tukea myös muilla tavoin, esimerkiksi kohdistamalla lisämäärärahoja viljelijöiden jaksamiseen.
– Hallitus on ryhtynyt toimiin poikkeustilanteen helpottamiseksi, kiitos siitä. Tähän mennessä ilmoitetut 25 miljoonan tuet eivät kuitenkaan riitä kattamaan menetyksiä, MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila sanoo.
– Alan kannattavuus on muutoinkin historiallisen heikkoa, ja ydinongelmia ei näillä tuilla saada korjattua. Hallituksen on haettava EU:sta kriisiapua viljelijöiden ahdinkoon, Marttila vaatii.
Viljelijöiden tuen lisäksi lisätalousarviossa ehdotetaan muun muassa 30,9 miljoonan euron lisäystä laivanrakennuksen innovaatiotukeen.
Piristynyt talouskasvu näkyy myös esimerkiksi siinä, että parantuneen työtilanteen vuoksi syntyneeseen teknologia-alan osaamispulaan pyritään vastaamaan. Hallitus esittää 10 miljoonan euron lisämäärärahaa korkeakoulutettujen muuntokoulutukseen.
Muuntokoulutuksella tuetaan erityisesti tietotekniikkaosaamisen hyödyntämistä muun muassa kaupan ja liiketalouden alalla, sosiaali- ja terveysalalla sekä finanssialalla.
Lisäksi hallitus esittää Tampereen monitoimiareenan rahoitukseen yhteensä 18 miljoonaa euroa rahapelitoiminnan voittovaroista vuosina 2017–2019, mistä tämän vuoden osuus on 7 miljoonaa euroa.
Vastaanottotoiminnan menoihin esitetään 11,2 miljoonan euron lisäystä.
Kolmannen lisätalousarvion tuloarvion muutokset ovat pieniä verrattuna syyskuussa annettuun toiseen lisätalousarvioesitykseen. Hallitus ehdottaa nyt, että ajoneuvoveron tuottoarviota korotetaan 15 miljoonalla.
Lainanottotarve on hallituksen mukaan tänä vuonna 4,5 miljardia euroa.