Ministeri Antti Kurvinen: Äänestysikärajaa laskettava

Demokratia

Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen (kesk.) katsoo, että äänestysikärajan laskeminen 16 vuoteen on kirjattava seuraavaan hallitusohjelmaan.

– Kun katsoo kesäkuussa käytyjen kuntavaalien äänestysaktiivisuutta, niin ei voi päätyä muuhun lopputulokseen, kuin että jotain on tehtävä, Kurvinen totesi SuomiAreenan keskustelutilaisuudessa.

Vuonna 2022 järjestettäviin maakuntavaaleihin äänestysikärajan laskeminen ei ehdi, mutta Kurvisen mukaan seuraavassa hallitusohjelmassa asiasta pitää olla selkeät kirjaukset.

– Nuorten yhteiskunnallisten asioiden kiinnostamisen lisäämiseksi on tehtävä kaikki mahdollinen. Toimiva demokratia tarvitsee sekä ehdokkaita, että äänestäjiä. Vaikka vaalikelpoisuuden ikäraja pidetäänkin nykyisellään, auttaa äänestysikärajan lasku pitkällä juoksulla myös uusien ehdokkaiden mukaan saamiseen. 

Kurvisesta äänestysikärajan laskemisessa on kyse myös syrjäytymisen ja eriarvoisuuden syvenemisen katkaisemisesta.

– Nuorten mielenterveysongelmat, syrjäytyminen ja eriarvoisuuden syventyminen eivät ole ainakaan vähentyneet korona-aikana. Hyvien sosiaali- ja terveyspalvelujen lisäksi tarvitsemme ennaltaehkäiseviä toimia. Äänestysikärajan laskeminen on yksi keino osallistaa nuoria ja löytää myös tätä kautta ratkaisun avaimia syrjäytymistä ja eriarvoisuuden syventymistä vastaan.