Miljoonat eurooppalaiset ovat uupuneita tähän työelämän vitsaukseen – mepit heräsivät vaatimaan muutosta

Työelämä

Euroopan parlamentti vaatii EU-lakia, joka antaisi työntekijälle oikeuden olla tavoittamattomissa työajan ulkopuolella ilman kielteisiä seuraamuksia.

Samalla vahvistettaisiin etätyön vähimmäisvaatimukset, selvennettäisiin työoloja sekä työ- ja lepoaikaa koskevia ehtoja. 

Parlamentti hyväksyi tällä viikolla vaatimuksen lakialoitteesta äänin 472 puolesta ja 126 vastaan. 83 meppiä äänesti tyhjää.

Meppien mukaan jatkuva tarve olla käytettävissä lisää masennuksen, ahdistuksen ja työuupumisen riskiä. 

Mietinnön esittelijä Alex Agius Saliba (S&D, Malta) toteaa, että nyt ei voida olla huomioimatta niitä miljoonia eurooppalaisia työntekijöitä, jotka ovat uupuneita vaatimuksesta olla aina tavoitettavissa ja jotka tekevät liian pitkiä työpäiviä.

– Nyt on oikea hetki tukea heitä ja antaa heille se, mitä he ansaitsevat: oikeuden olla tavoittamattomissa. Tämä on tärkeää sekä henkisen että fyysisen terveyden kannalta. On aika päivittää työntekijöiden oikeudet niin, että ne vastaavat digiajan uusia realiteetteja.

Meppien mukaan oikeus olla tavoittamattomissa on perusoikeus.

Kuitenkin Eurofoundin tutkimusten mukaan on yli kaksi kertaa todennäköisempää, että 48 viikkotunnin enimmäistyöaika ylittyy, jos työtä tehdään säännöllisesti kotoa käsin.

Lähes kolmasosa kotona työskentelevistä ilmoittaa tekevänsä töitä vapaa-ajallaan päivittäin tai useita kertoja viikossa. Työpaikalla näin tekee alle viisi prosenttia työntekijöistä.