Miehelle sakkoja ex-pääministeri Sipilän pahoinpitelystä, oikeus otti myös tiukasti kantaa poliitikkojen maalittamiseen

Tuomittu mies kiisti esitutkinnassa pahoinpitelyn mutta myönsi ”taputtaneensa” Sipilää selkäpuolelle tai olkapäälle. Mies ei saapunut oikeuden istuntoon.
Juha Sipilä

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi tiistaina 38-vuotiaan miehen sakkoihin kansanedustaja Juha Sipilän (kesk.) pahoinpitelystä. Mies tuomittiin 80 päiväsakkoon, mistä koituu maksettavaa hänen tuloillaan 480 euroa.

Oikeus käytti rangaistusta määrätessään koventamisperusteena miehen aiempaa rikostaustaa.

Oikeuden mukaan teon ainoa motiivi oli se, että mies tunnisti Sipilän poliitikoksi ja entiseksi pääministeriksi.

Tuomiossa otettiin myös kantaa poliitikkojen kokemaan niin sanottuun maalittamiseen, joka on oikeuden mukaan erittäin moitittavaa ja tulee ottaa huomioon rangaistusta ankaroittavana seikkana.

–  (Maalittamisessa) tarkoitus on pelotella virkamiestä tai poliitikkoa luopumaan virkatoimistaan. Tällaisella toiminnalla on siis laajakantoisempaa vaikutusta kuin tämä päivä. Tällaiselle toiminnalle ei pidä antaa jalansijaa tässä maassa, käräjätuomari sanoi.

Aluesyyttäjä Annamari Lappalainen oli tyytyväinen tuomioon.

–  Sehän on aivan totta, mitä käräjäoikeus sanoi, että tällaiselle toiminnalle ei voi antaa jalansijaa yhteiskunnassamme. Siksi tämä tuotiin käräjäoikeuden käsiteltäväksi. Nämä (Sipilän) vammathan jäivät lieviksi, mikä oli tietenkin hyvä, ja jos joku toinen henkilö olisi ollut asianomistajana, olisi voitu harkita sovintomenettelyä, Lappalainen kertoi.

–  Mutta tässä tapauksessa, kun motiivi oli, että vastaaja tunnisti asianomistajan entiseksi pääministeriksi ja tämän takia kohdisti väkivaltaa, katsottiin, että asia täytyy tuoda käräjäoikeuden käsiteltäväksi.

Sipilä poistui käräjäoikeudesta kuulemisensa jälkeen eikä ollut paikalla kun tuomio julkistettiin. Tuomittu mies ei saapunut oikeuden istuntoon.

Pahoinpitely tapahtui 7. tammikuuta, kun Sipilä oli ylittämässä tietä Eduskuntatalon lähistöllä.

Sipilä kertoi puhuneensa puhelimeen ja odottaneensa liikennevaloissa, kun mies käveli päin punaisia ja tuli hänen luokseen.

–  Hän (syytetty) puhui turpaan antamisesta. Ajattelin, että vältän tilanteen, kun lähden rauhallisesti pois. Hän sitten lähti perään, löi nyrkillä selkään ja sanoi, että nyt tulee kunnolla turpiin. Silloin sanoin puhelimessa olleelle, että tämä ei taida nyt jättää rauhaan, kutsu poliisit, Sipilä kertoi käräjäoikeudessa.

–  Ajattelin, että saisin hänet sillä poistumaan paikalta ja olemaan toteuttamatta uhkaustaan. Hän vielä vähän aikaa seurasi, mutta lähti sitten pois.

Sipilän mukaan hänelle ei tullut tilanteesta vammoja, joiden takia olisi käynyt lääkärissä.

–  Lyöntikohta vähän punoitti, mutta ei ole sen kummempia vammoja.

Esitutkinnassa teolle ei selvinnyt mitään erityistä syytä, vaan mies toimi poliisin mukaan ilmeisesti hetken mielijohteesta. Mies kiisti esitutkinnassa, että olisi syyllistynyt pahoinpitelyyn.

–  Kiistän syyllistyneeni asiassa pahoinpitelyyn ja olen vain taputtanut häntä (Sipilää) olkapäälle tai selkäpuolelle. En ole halunnut häntä vahingoittaa millään tavalla. Jos asiaa katsotaan lievänä tekomuotona, niin siihen olen sitten syyllistynyt, mies kommentoi esitutkinnassa.

Mies ei osannut täysin vastata siihen, miksi ”taputti” Sipilää ja mitä hän tavoitteli sillä.

–  Vaikea sanoa, ehkä toivotin hyvää matkaa.