Merkel uskoo, että vaihtoehto Britannian EU-eroneuvotteluissa hiertävälle backstopille voidaan löytää kuukaudessa

Britannian pääministeri jatkaa torstaina EU-johtajien taivuttelukiertuettaan Ranskaan
Brexit

Saksan liittokansleri Angela Merkel uskoo, että vaihtoehto Britannian EU-erossa hiertävälle backstop-ratkaisulle voidaan löytää 30 päivässä, kertoo BBC.

Merkel kommentoi asiaa tiedotustilaisuudessa Berliinissä samalla, kun tapasi Britannian pääministeriä Boris Johnsonia.

Merkelin mukaan on Johnsonin vastuulla tarjota uutta vaihtoehtoa. Hän myös kehotti kaikkia osapuolia työskentelemän sovun eteen.

Merkel ei tarkentanut, mistä vaihtoehdoissa on kyse.

Johnson yrittää saada EU-johtajia avaamaan edeltäjänsä Theresa Mayn neuvotteleman EU-erosopimuksen. Toistaiseksi vastakaiku on ollut nihkeää.

Erosopimuksen suurin kipupiste on niin sanottu backstop-lauseke, jonka tarkoitus on säilyttää avoin raja Irlannin ja Pohjois-Irlannin välillä vielä brexitin jälkeenkin. Kovan rajan muodostumisen Irlannin saarelle on pelätty vaarantavan Pohjois-Irlannin rauhan.

Johnson on väittänyt backstop-suunnitelmaa epädemokraattiseksi ja todennut, ettei se tule menemään läpi brittiparlamentissa.

Johnson jatkaa tänään torstaina EU-johtajien taivuttelukiertuettaan Ranskaan, missä hän tapaa presidentti Emmanuel Macronin.

Macron ilmoitti jo eilen, ettei sopimuksen avaaminen tule kyseeseen.

– Britannian nyt ehdottama ehtojen uudelleenneuvotteleminen ei ole olemassa oleva vaihtoehto, ja (EU-) presidentti (Donald) Tusk on tehnyt tämän koko ajan selväksi, Macron sanoi Pariisissa.

Johnson on uhannut Britannian jättävän EU:n ilman sopimusta lokakuun lopussa, jos sopimukseen ei päästä.

Lisäksi Johnsonin hallinto aikoo lopettaa EU-kansalaisten vapaan liikkuvuuden Britanniaan heti, kun EU-ero toteutuu. Tämä sotkisi Britannian rajojen lisäksi yli kahden miljoonan Britanniassa asuvan EU-kansalaisen elämän.