Merestä ja rannoilta löytyi hurja määrä kalastusroskaa – verkoista nousi linnun luita ja sadehousut
Viime kesänä Rauman ja Uudenkaupungin edustalta kerättiin kadonneita kalanpyydyksiä haraamalla. Löydettyjen verkkojen yhteenlaskettu pituus oli yli neljä kilometriä, mikä vastaa noin 130 yksittäistä 30 metrin verkkoa.
– Suurin osa verkoista oli matalia, alle kahden metrin korkuisia, silmäkooltaan 45 millimetrin verkkoja, joilla pyydetään kuhaa ja siikaa, vanhempi tutkija Pekka Kotilainen Suomen ympäristökeskuksesta kertoo tiedotteessa.
Verkkojen lisäksi löydettiin kalastuksessa käytettyjä painoja, naruja, ankkureita, siimaa, koukkuja ja verkkopuikkareita. Haraukset kattoivat yhteensä 35 neliökilometriä Rauman ja Uudenkaupungin merialueesta.
Kadonneet kalanpyydykset aiheuttavat monenlaisia haittoja ympäristölle, kalastajille, veneilijöille ja vesistöjen äärellä virkistäytyjille, mutta niiden määrästä Suomessa ei juurikaan ole tietoa.
– Nostetuissa verkoissa oli tarttuneena kuolleita kaloja, linnun luita ja pohjaroskaa, kuten muovin riekaleita, tölkkejä, muoviastioita ja sadehousut. Lisäksi verkkojen mukana nousi ajoittain myös simpukoita ja muita pohjaeläimiä, Kotilainen kertoo.
Kalastusperäinen roska voi säilyä ympäristössä vuosikymmeniä. Vanhin tunnistettu merestä nostettu pyydys oli vuodelta 1983.
Harausalueita kartoitettiin etukäteen haastattelemalla kalastuksenvalvojia, viranomaisia ja paikallisia kalastajia. Haraa vedettiin aluksen perässä pohjaa myöten muutaman solmun nopeudella. Haraan tarttuneet pyydykset mitattiin ja luokiteltiin.
Haraukset jatkuvat kesällä 2025 Saaristomerellä ja resurssien mukaan myös Suomenlahden puolella. Niitä toteuttaa EU:n rahoittama Re:Fish-hanke, jonka tarkoituksena on vähentää vapaa-ajan kalastuksesta peräisin olevan roskan määrää Itämeressä.
Suomesta hankkeessa ovat mukana Suomen ympäristökeskus ja Pidä Saaristo Siistinä ry.
Kalastusroskaa etsittiin myös sukeltamalla Kaarinassa, Naantalissa ja Ruissalossa kesäkuussa ja syyskuussa. Sukelluksissa löytyi yhteensä lähes 50 jigiä tai uistinta sekä muita pyydyksiä.
– Vaikka harva jättää tahallaan uistimia tai muita kalastusvälineitä veteen tai rannalle, löysimme kuitenkin yhdeltä rannalta kivien alta ja muista koloista lyhyessä ajassa yli 100 metriä siimaa, projektipäällikkö Jutta Vuolamo Pidä Saaristo Siistinä ry:stä kertoo tiedotteessa.
– Tämä kertoo mielestäni omaa tarinaansa siitä, että kaikki roskat eivät jää rannoille ja vesistöihin vahingossa.