Mediatiedot: Turkki viivyttää Naton neuvoston päätöstä – HS: Presidentti Niinistö muistuttaa kansainvälisistä sopimuksista

Financial Timesin turkkilaislähde: Mitä nopeammin pääsemme yhteisymmärrykseen, sitä nopeammin jäsenyyskeskustelut voivat alkaa
Nato-prosessi

Turkki on syypää siihen, että Naton neuvosto ei ole tehnyt päätöksiä Suomen ja Ruotsin jäsenyydestä sotilasliitossa, brittiläinen Financial Times-lehti kertoo lähteisiinsä perustuen. Suomessa asiasta kertoo muiden muassa Helsingin Sanomat (HS).

Suomen ja Ruotsin Nato-keskustelujen kerrottiin aiemmin keskiviikkona lykkääntyvän johtuen siitä, että neuvostolta ei tullut kutsua keskusteluihin. Suomen päässä oli varauduttu siihen, että keskustelut käynnistyisivät ehkä jo torstaina Brysselissä.

Financial Timesin haastatteleman turkkilaisen viranomaisen mukaan syynä ei ole se, että Turkin mielestä Suomi ja Ruotsi eivät voi tulla Naton jäseniksi

– Meidän täytyy vain olla samalla aaltopituudella, samalla sivulla, kokemastamme uhasta, lähde sanoi median mukaan.

– Haluamme päästä yhteisymmärrykseen. Mitä nopeammin pääsemme yhteisymmärrykseen, sitä nopeammin jäsenyyskeskustelut voivat alkaa.

HS:n mukaan tasavallan presidentti Sauli Niinistö on kertonut Turkin kantojen tulleen Suomen ja ilmeisimmin myös Ruotsin tietoon viikko tai kaksi sitten. Aiemmissa keskusteluissa sävy oli erilainen.

– Ei tässä ole ennätetty olla millään tavalla sinisilmäisiä. Sieltä on siihen asti aika johdonmukaisesti välitetty tietoa monelta eri tasolta monille eri vastaanottajille, ettei Turkki näe estettä tälle laajentumiselle, presidentti kertoi tiedotustilaisuudessa.

Turkin vaatimuksista Suomelle ja Ruotsille luovuttaa terroristeiksi kutsumiaan henkilöitä ja luopumaan asevientirajoituksista Niinistö sanoo myös sanansa.

– Mitä sitten tulee luovutuksiin, Suomi on tietysti sitoutunut kansainvälisiin luovutussopimuksiin, meillä on oma lainsäädäntömme siitä, miten Suomesta voidaan luovuttaa.