Martti J. Kari IS:lle: Haavoittunut "sankarikenraali" voi olla datshalla ratkomassa ristikoita

Ukrainan sota

Pääesikunnan entinen apulais­tiedustelupäällikkö, yliopisto-opettaja Martti J. Kari uskoo, että kaatuneet venäläiskenraalit ovat halunneet esittää sankaria Ukrainan sodan rintamalla.

He ovat saattaneet ajatella niittävänsä mainetta ja kunniaa sillä, että he itse johtavat joukkoja edestä.

Kari kuitenkin korostaa Ilta-Sanomille, ettei kenraalin paikka ole ”edessä kuolemassa”.

– On vastoin kaikkia oppeja, että asevoimien komentaja menee eteen ja vastustajan tulen ulottuviin. Siinä ei ole mitään järkeä.

Todennäköisempänä vaihtoehtona Kari pitää sitä, että kenraalit ovat menneet etulinjaan purkamaan siellä vallinnutta sekasortoa eli svabodaa.

– Kenraalit ovat selvittäneet, miksi hyökkäys ei etene ja sitten he ovat saaneet sirpaleesta tai luodista.

Vahvistamattomien tietojen mukaan Venäjän asevoimien komentaja Valeri Gerasimov haavoittui Iziumiin tehdyssä iskussa.

Martti J. Kari odottaa mielenkiinnolla sitä, ilmestyykö Gerasimov Moskovan voitonpäivän paraatiin 9. toukokuuta.

– Jos hän ei ole ottamassa paraatia vastaan, tässä voi olla tyypillinen venäläinen tarina sankarikenraalista, joka haavoittui urheasti, eikä voi osallistua paraatiin. Todellisuudessa voi olla, että hänet on hyllytetty jonnekin muualle. Hän on datshalla ja ratkoo ristikoita.

IS:n mukaan tähän mennessä Ukrainan sodassa ovat saaneet surmansa Venäjän armeijasta kenraalimajuri Magomed Tushajev, kenraalimajuri Andrei Suhovetskij, kenraalimajuri Vitali Gerasimov, kenraalimajuri Andrei Kolesnikov, kenraalimajuri Oleg Mitjajev, kenraaliluutnantti Andrei Morditsev, kenraaliluutnantti Jakov Rezantsev, kenraalimajuri Vladimir Frolov ja kenraalimajuri Andrei Simonov.