Lintilä Ylellä: Alueelliset koronarajoitukset olisivat äärimmäisen vaikeita

Koronavirus

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) ymmärtää koronavapaiden maakuntien väen närkästyksen rajoituksista, mutta toteaa alueellisten sääntöjen olevan äärimmäisen vaikeita.

– Pidän vaikeana sitä, että jollakin alueella sallittaisiin enemmän kuin toisilla, hän sanoi Ylen Ykkösaamussa maanantaina.

Ongelma on Lintilän mukaan se, mihin raja vedettäisiin.

– Jos Pohjois-Karjalassa on yökerhot auki, Etelä-Karjalassa pojat laittaisivat auton täyteen porukkaa ja ajaisivat Pohjois-Karjalaan, hän kuvaa.

Ministeri muistuttaa, että maakuntien välit ovat lyhyet.

– Jos halutaan tehdä viihdematkailua, vähän pitää odottaa, että päästään epidemian osalta parempaan tilanteeseen.

Koronapandemiaa on hoidettu talous edellä, mikä on Lintilän mukaan oikea ratkaisu. Hän korosti kuitenkin että, talousvaikutukset tulevat kesän ja syksyn aikana painamaan entistä raskaammin.

Suurin koronapommi odottaa vielä laukeamistaan, kun pandemian lonkerot ulottuvat vientiteollisuuteen asti.

– Työttömyyden osalta pelkään ensi talvea. Ensimmäisessä aallossa tulivat pienet yritykset, nyt mennään isompiin ja syksyllä vielä isompiin. Se on näkymä. Toivotaan, että maailmalla tilanne palatuisi, Lintilä sanoi.

Lintilän mukaan Suomella on valmius auttaa myös isoja yrityksiä. Käytännössä rahoitus tulee Finnveran kautta.

– Paine kasvaa isojen yritysten kohdalla. Rahoituksellisesti sillä puolella puhutaan valitettavan suurista summista, Lintilä sanoi, mutta ei halunnut mainita konkreettisia summia.

Liikutaan joka tapauksessa miljardi-luokassa.

– Syksyllä ollaan tilanteessa, jossa joudutaan ratkaisemaan, mitä yrityksiä valtio lähtee tukemaan ja mille ei voida enää mitään tehdä.