Lintilä tylynä kokoomuksen sähkönsiirto-robinhoodeille – "Mielenkiinnolla odotan, kun te menette kertomaan näille yhtiöille, että teidän pitää palauttaa ne rahat"

Eduskunnan kyselytunti

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) ei lämpene kokoomuksesta tyrkytetyille ehdotuksille sähkönsiirtomaksujen alentamiseksi.

Kokoomuksen kansanedustajat Heikki Vestman, Pia Kauma ja Timo Heinonen tarjosivat eduskunnan kyselytunnilla vuorollaan ehdotuksia sähkönsiirtomaksuista.

Ensin yritti Vestman, joka kaupitteli Lintilälle jälleen jo lukuisia kertoja salissa heiluttelemaansa omaa malliaan.

– Olen katsonut sen teidän mallin, siinä on paljon hyviä asioita. Mutta toisaalta siinä laitetaan aika lailla koko valvontapuoli, Energiavirasto uusiksi. Jos me halutaan nopeampia muutoksia, niin tämä hallituksen lakiesitys tuo niitä huomattavasti nopeammin, Lintilä ruoti.

Lintilä aikoo tuoda hallituksen esityksen siirtomaksujen nousun hillitsemisestä eduskuntaan marraskuun alkupuolella.

Paketti sisältää muun muassa toimitusvarmuusvaatimusten venyttämisen kahdeksalla vuodella. Energiavirastolle annetaan kättä pidempää yli-investointeihin puuttumiseksi. Korotuskaton prosenttia lasketaan tuntuvasti.

– Tällä hetkellä se on 15 ja voin sanoa, että se tulee olemaan merkittävästi alempi lakiesityksessä, jonka saliin tuon.

Lintilän mukaan nämä ratkaisu  tulevat tipauttamaan yritysten tuottoprosentin muutaman vuoden sisällä neljän prosentin luokkaan.

– Eli silloin me ollaan aika lailla samalla tasolla kuin Ruotsissa ollaan tällä hetkellä.

Vestmanin jälkeen onneaan yritti hänen kokoomuslainen ryhmätoverinsa Pia Kauma. Hän tiedusteli, voitaisiinko ylisuuria maksuja tulevaisuudessa palauttaa sähköasiakkaille.

Lintilä piti tätä erittäin vaikeana ja huomautti, että kyse on osakeyhtiöistä.

– Siellä on itseasiassa paljon kunnallisia yhtiöitä, joissa on tietysti aiheellista kysyä, onko siinä kuinka paljon piiloveroa, jota kuntalaisilta maksatetaan. Se on ihan aiheellinen kysymys.

– Mutta kokoomus, jonka tunnen vapaan markkinatalouden hyvänä ystävänä, niin mielenkiinnolla odotan, kun te menette kertomaan näille yhtiöille, että teidän pitää palauttaa ne rahat, hän kuittasi.

Lintilä piti parempana, että nyt tehdään lainsäädäntö, jolla pystytään hillitsemään kustannusten tai laskujen nousua sähkönkuluttajille.

Kokoomuksen Timo Heinonen esitteli salissa kansalaisten sähkölaskuja ja kyseli, voisiko kesäasunnon tai mummonmökin laittaa ”pitoon” samalla tavalla kuin auto laitetaan seisomaan.

– Siirtomaksuja maksettaisiin silloin, kun sähköä kuluu, Heinonen esitti.

Lintilä piti yhtälöä, jossa mökille vedetään linja, mutta siirrosta ei tarvitsisi maksaa, melko vaikeasti ratkottavana.

– Sen takia tätä lakia ollaan nyt tekemässä, että saadaan vedettyä tämä hinta alas, että saadaan ihmisille ennustettavuutta heidän sähkölaskuihinsa, että ei tule enää ylisuuria korotuksia.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Paavo Arhinmäki luonnehti kokoomusta asiassa pukiksi kaalimaan vartijana.

– Muistan erittäin hyvin, kun Caruna-kauppoja tehtiin, sitä junaili kokoomuslainen pääministeri Jyrki Katainen ja elinkeinoministeri Jan Vapaavuori. Ja kun tämä uusi valvontamalli, jota nämä ovat käyttäneet hyväksi tehtiin, kokoomus oli silloinkin hallituksessa.

Arhinmäki huomautti, että kaksi suurinta verkkoyritystä Caruna ja Elenia ovat pääosin ulkomaalaisomistuksessa.

– Ne ottavat voitot meiltä ja vievät ne ulkomaille. Caruna on välttänyt vielä voitoistakin verojen maksamista veroparatiisijärjestelyllä. Tähän on puututtava, sähköverkkoyhtiöt ovat korottaneet kohtuuttomasti maksuja ja keränneet kohtuuttomia voittoja, Arhinmäki pauhasi.