Lintilän salkussa lääkkeet sähkönsiirtohintojen hillintään – korotuskattoa lasketaan alemmas

Elinkeinoministeri lupaa esityksen eduskuntaan marraskuussa
Sähkönsiirto

Sähkönsiirtohintojen korotuskattoa ollaan pudottamassa merkittävästi, paljastaa elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.).

Lintilän mukaan tämä tarkoittaa katon asettamista alle 10 prosenttiin nykyisestä 15 prosentista.

– Kyllä se oletettavaa on, Lintilä myönsi toimittajatapaamisessa Helsingissä.

Lintilän mukaan korotuskatto ja verkkoyhtiöiden tuottoprosentit ovat kuitenkin eri asioita.

– Jos meillä korotuskatto on tällä hetkellä 15 prosenttia, se ei suinkaan tarkoita sitä, että tuottonousu olisi 15 samalla, vaan siellä on laskentamalli taustalla.

– Minulla on tällä hetkellä hyvin vahva käsitys, että lähivuosien aikana päästään neljän prosentin kieppeillä olevaan tuottoprosenttiin, hän arvioi.

Työ- ja elinkeinoministeriön kauan odotettu esitys sähkönsiirtomaksujen hillitsemiseksi alkaa olla valmis. Lintilän mukaan eduskunta saa sen käsittelyynsä marraskuun aikana.

Esityksellä annetaan esimerkiksi Energiavirastolle enemmän valtuuksia puuttua verkkoyhtiöiden yli-investoihin.

– Se, että Energiavirasto pystyy jatkossa puuttumaan näihin, tulee olemaan hyvin keskeinen asia, Lintilä painottaa.

Lintilän mukaan viime vuosina on nähty ehdottomasti liian kovia korotuksia.

– Mutta siellä on joukossa myös siirtoyhtiöitä, jotka taistelevat omista toimintamahdollisuuksistaan ja jotka tarvitsevat tietyn liikkumatilan, hän muistuttaa.

Lintilän mukaan esityksellä pystytään hillitsemään siirtohintoja, mutta ei painamaan hintakehitystä pakkasen puolelle.

– Ei sellainen ole mahdollista. Mutta me pystymme hillitsemään ja antamaan ennustettavuuta siitä, mitä siellä sähkölaskussa tulee jatkossa olemaan. Eli sillä tulee olemaan ihan merkittävä merkitys.

Lintilän mukaan siirtohinnoista tulee paljon palautetta ja politiikassa haasteellisinta on odotusten hallinta. Nyt kansalaiset odottavat hänen mukaansa, että heidän sähkölaskunsa alenevat.

– Ja se ei valitettavasti tule olemaan realiteetti. Mutta se on, että se korotuspaine tulee vähenemään ja ne jatkossa tulevat korotukset eivät ole sitä luokkaa, mitä tähän mennessä nähdyt, hän summaa.