Liito-oravat jumiuttivat keskustavoimin vauhditetun pikaraitotien Helsingissä – "Todennäköisesti vaikutuksia aikatauluihin ja kustannuksiin"

Helsinki

Keskustan viime vaalikaudella Helsingissä liikkeelle sysäämä pikaraitiotiehanke, Raide-Jokeri, on törmännyt liito-oraviin.

Korkein hallinto-oikeus on langettanut toimenpidekiellon Raide-Jokerin puunkaadoille Helsingin Pajamäessä sijaitsevassa Patterimäessä. Pajamäki-seura ja Helsingin luonnonsuojeluyhdistys ovat vedonneet toimenpidekieltohakemuksissaan siihen, että alue on liito-oravan elinpiiriä.

Puunkaatoja koskevalla toimenpidekiellolla on todennäköisesti merkittäviä kustannus- ja aikatauluvaikutuksia koko projektille. Tarkemmat vaikutukset eivät vielä ole selvillä.

– Tilanne on projektin ja pääkaupunkiseudun joukkoliikenteen kehittymisen kannalta hyvin hankala, mutta teemme kaikkemme kustannus- ja aikatauluhaittojen minimoimiseksi, Raide-Jokerin tilaajan projektijohtaja Juha Saarikoski sanoo HKL:n tiedotteessa.

Raide-Jokeri on Helsingin Itäkeskuksen ja Espoon Keilaniemen välille rakennettava pikaraitiolinja. Hanke sai viime vaalikaudella merkittävää poliittista tukea keskustalta, kun silloinen asuntoministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.) keksi rahoittaa hanketta yli 80 miljoonalla eurolla Valtion asuntorahastosta.

Radan pituus on noin 25 kilometriä, josta noin 16 kilometriä sijoittuu Helsinkiin ja yhdeksän Espooseen. Raideyhteys korvaa runkobussilinja 550:n, joka on Helsingin seudun vilkkaimmin liikennöity bussilinja. Raide-Jokerilla on ennustettu tehtävän vuonna 2030 noin 91 000 matkaa arkivuorokaudessa.

Aiemmin sekä Uudenmaan ELY-keskus että Helsingin hallinto-oikeus ovat hylänneet puunkaatoja koskevat toimenpidekieltohakemukset. Helsingin luonnonsuojeluyhdistys haki heti hallinto-oikeuden päätöksen jälkeen korkeimmalta hallinto-oikeudelta valitusoikeutta ja puunkaadoille toimenpidekieltoa.

Maanantaina korkein hallinto-oikeus myönsi valitusluvan ja asetti toimenpidekiellon.