Kohuliikemies välttyi syytteiltä viiden miljoonan euron maskikaupoista Huoltovarmuuskeskuksen kanssa

Maskikaupat

Liikemies Onni Sarmastetta vastaan ei nosteta syytettä törkeästä petoksesta maskikaupoissa, kertoo Syyttäjälaitos.

Kyse on Huoltovarmuuskeskuksen (HVK) ja Sarmasteen yhtiön välillä viime vuoden maaliskuussa tehdystä sopimuksesta, jolla hankittiin hengityssuojaimia noin viidellä miljoonalla eurolla.

Sarmasteen ja toisen henkilön on epäilty tahallaan erehdyttäneen HVK:n edustajaa sellaisista seikoista, joilla on ollut ratkaiseva merkitys päätöksen tekemisessä.

Syyttäjän mukaan syytettä ei nosteta, koska esitutkinnan perusteella ei ole ollut todennäköisiä syitä epäillä henkilöitä rikoksesta.

Marraskuun alussa Syyttäjälaitos tiedotti, että myös kolme HVK:n entistä johtajaa välttyy syytteiltä maskikaupoissa.

Entistä toimitusjohtajaa Tomi Lounemaa, hallintojohtaja Asko Harjulaa ja osastonjohtaja Jyrki Hakolaa epäiltiin luottamusaseman väärinkäytöstä liittyen HVK:n tekemään, noin viiden miljoonan euron suojainhankintaan. Kaupoista nousi kohu, kun paljastui, etteivät maskit sovellu sairaalakäyttöön.

Syyttäjälaitoksen mukaan syytteitä ei nosteta, koska ei ole todennäköisiä syitä epäillä entisiä johtajia rikoksesta.

Louneman mukaan HVK asetettiin suojainvälinehankinnoissa käytännössä mahdottoman tehtävän eteen, kun tyhjiksi ostetuilta kansainvälisiltä markkinoilta olisi pitänyt erittäin nopealla aikataululla hankkia suojavälineitä terveydenhuollon henkilöstön suojaamiseksi koronavirukselta.