Open Navbar
Close Navbar
  • Uutiset
  • Keskusta
  • Näkökulmat
  • Blogit
  • Mielipiteet
  • Tapahtumat
  • Tarinat
  • Mediatiedot
  • Toimitus
  • Palaute ja juttuvinkki
  • Lataa uutissovellus
Lataa Suomenmaa-sovellus: IOS / Android
  • Mediatiedot
  • Toimitus
  • Palaute ja juttuvinkki
  • Lataa uutissovellus
  • Uutiset
  • Keskusta
  • Näkökulmat
  • Blogit
  • Mielipiteet
  • Tapahtumat
  • Tarinat
Haku
Historia
Viimeinen sotakorvausjuna Vainikkalan raja-asemalla 30. elokuuta 1952. (Kuva: Sakari Laipio / Suomen rautatiemuseon kuvakokoelma/ VR:n kuvakokoelma)

"Lihavat vuodet" koittivat, kun viimeinen sotakorvausjuna häipyi itään – Asiantuntijan mukaan osa sankaritarinasta on kuitenkin legendaa

Sotakorvaukset kehittivät valtavasti suomalaista teollisuutta ja auttoivat taloutta nousuun, mutta näkemystä on myös liioiteltu, sanoo tutkija
Samuli Vänttilä 30.8.2022 22:00, muokattu 31.8.2022 8:44
a– a+
Historia

Junavaunujen kolke alkaa vaimeasti, mutta kiihtyy sitten tiheärytmisemmäksi. Hetken ajan kuuluu ohi kiitävän junan melua, kunnes äänet alkavat hiljalleen häipyä. 

Yle Areenasta löytyy autenttinen radiolähetys hetkestä, jolloin viimeinen sotakorvausjuna lähtee Vainikkalan raja-asemalta kohti Neuvostoliittoa. 

On elokuun 30. päivä 1952. 

– Kyllähän se tuntunee oudolta huomata, ettei asiakirjojen laidassa enää esiinny merkintää sotakorvaus. Se on tullut tutuksi kahdeksan vuoden aikana, järjestelymestari Louhelainen tiivistää tunnelmansa toimittaja Erkki Leppäsen haastattelussa. 

Ja sinne juna häipyy, itään ja horisonttiin. Takana ovat raskaat kahdeksan vuotta, jolloin suomalaiset kuskasivat sotakorvaustuotteita rajan yli pahimmillaan yötä myöten. Ylen lähetyksessä puhuvien äänessä kuuluu helpotusta. 

Syyskuun puolivälissä Suomesta viedään vielä täydennystavaraa Neuvostoliittoon. Viimeinen sotakorvauksena rakennettu kuunari ylittää valtakunnan rajan Suomenlahdella 18. syyskuuta. Seuraavana päivänä pääministeri Urho Kekkonen pitää radiopuheen, jonka hän päättää jylhiin sanoihin: 

– Jos me oikealla tavalla kykenemme Neuvostoliiton kauppamme hoitamaan, niin kahdeksaa laihaa vuotta seuraa kahdeksan lihavaa vuotta. 

Kekkosen sanoihin kiteytyy narratiivi, jota meille suomalaisille on sotakorvauksista vuosikymmenet kerrottu: pieni Suomi sinnitteli todella tiukoilla kahdeksan vuotta, mutta kun sotakorvaukset lopulta saatiin kuitattua, vauhditti se suomalaisen teollisuuden kehittymistä ja avitti talouden kääntymistä noususuhdanteiseksi. Etenkin idänkauppa alkoi kukoistaa. 

– Tämä kertomus ei täysin pidä paikkaansa, vaan vaihtelua on paljon eri aloista riippuen, sanoo museoamanuenssi Aaro Sahari Helsingin yliopistosta. 

Hän on tutkinut sotakorvauksia paitsi suurteollisuuden syntymisen näkökulmasta, myös niistä kerrotun myyttisen tarinan kautta. 

Saharin mukaan sotakorvausten maksaminen syksyllä 1952 oli kiistatta valtava helpotus suomalaisille. Sen merkitys oli ennen kaikkea psykologinen. Kyse oli onnistumisesta, josta suomalaiset saattoivat olla ylpeitä. 

– Sen myötä sotavuodet voitiin jättää taakse ja mennä eteenpäin. 

Samalla sotakorvausten maksaminen mahdollisti myös eräänlaisen sankaritarinan, jota valtiojohto sekä sotakorvausten koordinoinnista vastannut virasto Soteva korostivat mielellään. 

Saharin mukaan sotakorvaukset olivat sodasta toipuvalle kansakunnalle niin valtava ponnistus, että valtiojohdon näkökulmasta sen taakse oli pakko saada joka ikinen suomalainen. Siksi suomalaisille myös myytiin tarinaa siitä, että samalla rakennetaan tuleviksi vuosikymmeniksi teollistunutta ja hyvinvoivaa Suomea. 

– Kun tätä viestiä toistettiin systemaattisesti, alkoivat ihmiset uskoa siihen. Sen myötä ihmiset olivat valmiita työskentelemään sotakorvausten eteen tai maksamaan niiden vuoksi enemmän veroja. Samalla he uskoivat, että työ kannatti myös pitkällä tähtäimellä.

Sotakorvausten maksamisen myötä suomalaiset saattoivat jättää raskaat sotavuodet taka-alalle ja mennä eteenpäin, museoamanuenssi Aaro Sahari sanoo. SA-KUVA

Sotakorvausten maksaminen Neuvostoliitolle oli määrätty jatkosodan päättäneessä rauhansopimuksessa. Urakka oli kertakaikkisen suuri. Korvauksia oli maksettava 300 miljoonan dollarin arvosta. 

Saharin mukaan se tarkoitti noin viittä prosenttia bruttokansantuotteesta vuosittain kahdeksan vuoden ajan. Alkuvuosina prosenttiosuus oli suurempi, loppuvuosina pienempi. 

On huomattava, että kaiken sen päälle tuli sodasta toipuvan maan jälleenrakentaminen, siirtoväen asuttaminen ja poltetun Lapin rakentaminen uudelleen. 

– Urakka vaati koko yhteiskuntaa muuttumaan. Verotus kehittyi noina vuosina paljon, sillä rahat kaiken maksamiseen oli otettava kansalaisilta verojen muodossa.

Saharin mukaan iso ongelma sotakorvausten kohdalla oli se, että Neuvostoliitto vaati paljon sellaisia tuotteita, joiden valmistamiseen suomalaisilla ei ollut riittävää osaamista. 

Neuvostoliitto vaati kaikkiaan yli 200 tuotetta laivoista ja kuunareista metalliteollisuuden tuotteisiin, tehtaiden koneista ja laitteista vetureihin ja junavaunuihin. 

– Suomalaiset joutuivat hyvin monessa asiassa sen kysymyksen eteen, että miten tämä tehdään. 

Sotakorvaustuotteiden kehittämistä ja valmistamista koordinoimaan perustettiin sotakorvausteollisuuden valtuuskunta eli Soteva. Virasto värväsi nimiinsä eri teollisuuden alojen parhaita asiantuntijoita. Mukaan projektiin otettiin myös suomalaisia alan yrityksiä.  

Yhteistyöllä sekä tiukalla suunnittelulla sotakorvaustuotteiden tuotanto saatiin lopulta käyntiin. Oppia haettiin paljon myös ulkomailta Yhdysvaltoja ja Eurooppaa myöten. 

Ilman valtion mittavaa panosta tai Sotevan harjoittamaa painostusta sotakorvaustuotteiden suunnittelu ja valmistaminen ei välttämättä olisi Saharin mukaan onnistunut. 

Metsäteollisuuden kehittymiseen sotakorvaukset vaikuttivat melko vähän. Ala oli ollut Suomen vahvuus jo paljon ennen sotia. Vienti veti ennen kaikkea Isoon-Britanniaan, ja alan kehittymiseen vaikuttivat länsimarkkinoiden tarpeet. 

Laivanrakennusteollisuudessa Suomi oli puolestaan melkoinen pikkutekijä. Maassa oli ainoastaan yksi yhtiö, Wärtsilä, joka kykeni tekemään sotakorvauksina vaadittuja merenkulkuvälineitä. Yhtiö otti kontolleen suurimmat laivat. 

Se ei kuitenkaan riittänyt. Valtion oli panostettava laivateollisuuteen enemmän. Valmet otti sen myötä tuotantoonsa sellaisia merenkulkuvälineitä, joita Wärtsilältä jäi. 

Aluksi suomalaiset tekivät laivoja ja kuunareita paljon puusta, vaikka Neuvostoliitto olisi toivonut niiden olevan metallisia. Syy oli se, ettei Suomi kyennyt metallilaivoja valmistamaan. 

Laivanrakennusteollisuuden tarpeet sekä muut sotakorvausvaateet pakottivat kuitenkin metalliteollisuuttakin kehittymään.  

Suomalainen laivateollisuus otti sen myötä jättimäisiä harppauksia eteenpäin. Syntyi kokonainen teollisuuden menestystarina. 

– Ilman sotakorvauksia meille ei olisi tullut sellaista telakka- ja varustamoteollisuutta kuin olemme nähneet. Meillä ei olisi Rauma-Repolaa ja muita suuria telakoita, sillä emme olisi kyenneet kilpailemaan kansainvälisillä markkinoilla ilman sitä kehitystä, mikä sotakorvausvuosina tapahtui, Sahari toteaa. 

Ilman sotakorvauksia meille ei olisi tullut sellaista telakka- ja varustamoteollisuutta kuin olemme nähneet, museoamanuenssi Aaro Sahari summaa. Kuvassa Hietalahden telakka Helsingissä helmikuussa 2016. KUVA: JARI LAUKKANEN

On kuitenkin liioiteltua sanoa, että sotakorvaukset olisivat synnyttäneet suomalaisen laivanrakennus- ja metalliteollisuuden. Tai että ilman sitä alat eivät olisi voineet täällä kehittyä. 

Saharin mukaan kehitys oli etenkin metalliteollisuuden kohdalla alkanut jo kauan ennen sotia. Kehitystäkin tapahtui jatkuvasti. 

Sotakorvaukset olivat kuitenkin mittaluokaltaan niin iso asia, että ne vauhdittivat sekä kehitystyötä, investointeja että tuotannon tehostamista. Raskas metalliteollisuus sai sen myötä menestyviä markkinoita myös lännestä. 

– Metalliteollisuus olisi varmasti kehittynyt Suomessa ilman sotakorvauksiakin, mutta ei niin laajassa mittakaavassa. Alan teollisuutta ei olisi tullut Suomeen niin paljon, Sahari summaa. 

Kerrannaisvaikutukset ulottuivat pian laajemmalle. Laiva- ja metalliteollisuus kaipasivat kehittymisensä myötä huutavasti terästä. Sitä suomalaisyritykset joutuivat ostamaan ulkomailta. Terästä tuottamaan syntyi lopulta Rautaruukki, joka sekin on oma menestystarinansa suomalaisessa teollisuushistoriassa. 

– Olisiko sitäkään tullut ilman sotakorvauksia, Sahari kysyy. 

Suomalaisen teollisuuden monipuolistuminen takasi vahvemmat hartiat koko kansantaloudelle. Aiemmin maa oli nojannut vahvasti metsäteollisuuteen, joka on hyvin suhdanneherkkä ala. Kun toimijoita oli enemmän eri aloilla, ei koko maan talous heilahdellut niin selvästi suhdanteiden mukaan. 

Sotakorvauksilla oli vaikutuksensa myös suomalaiseen koulutukseen. Tekniikan aloille kaivattiin valtavasti tekijöitä, suunnittelijoita ja osaajia. 

Saharin mukaan teknillinen korkeakoulu Helsingissä suorastaan pullisteli opiskelijoista. Tiede kehittyi ja teknillisten alojen koulutukselliset sisällöt kohenivat. 

Koulutuksen kehittämisen tarpeet jatkuivat sittenkin, kun sotakorvaukset oli maksettu. 

Saharin mukaan sillä oli vaikutuksensa siihen, että korkeasti koulutetusta Suomesta tuli 2000-luvulla IT-nousun yksi kärkimaista. 

– Suomi myös hyötyi siitä, ettei meillä ollut valmiina raskasta teollisuutta ja paikalleen jämähtänyttä koulutuksellista infrastruktuuria. Pystyimme luomaan nopeasti ja ketterästi uutta ja uusia toimintamalleja. 

Sotakorvausten myyttisessä sankaritarinassa on siis paljon myös perää, vaikka Saharin mukaan kuvio ei olekaan niin yksinkertainen kuin historiankirjoissa annetaan ymmärtää. Kerrontaan kaivattaisiin monipuolisempaa näkökulmaa. 

Selvää kuitenkin on, että suomalaiset oppivat sotakorvausten myötä sen, miten neuvostoliittolaisten kanssa tehdään yhteistyötä ja käydään kauppaa.  

Se auttoi paljon idänkaupassa tulevina vuosikymmeninä. Hiljainen tieto siirtyi eteenpäin. 

Idänkauppa oli Suomen viennin yksi kulmakivistä vuosikymmenten ajan aina Neuvostoliiton romahdukseen saakka. 

Kekkosen lupailemat kahdeksan lihavaa vuotta siis toteutuivat ainakin siinä mielessä – niitä tuli vain paljon enemmänkin. 

Artikkeli on julkaistu alunperin Suomenmaan elokuun 2022 kuukausilehdessä. Lehden voit tilata täältä.

Lue myös

Kirjat | Sunny Car Center suisti Hämeenlinnan apatiaan, joka jatkuu yhä

Uutuuskirja varoittaa kuntia lähtemästä osakkaiksi liiketoiminnallisiin yrityksiin
13.7.2025 12:00

Onko sade ilman puhdistaja vai päin vastoin? – Tieku: Näin sade vaikuttaa, nämä ovat parhaat tuulensuunnat

Kaksi ilmansuuntaa tuo tuulen mukana puhtainta ilmaa
12.7.2025 23:00

Natsien raamattu täyttää sata vuotta – tekijänoikeus säilyi

Adolf Hitler kirjoitti manifestinsa pääosin vankeudessa
12.7.2025 22:30

Aihetunnisteet

Historia jatkosota Lapin sota sotakorvaukset talvisota viimeinen sotakorvausjuna

Viidesti viikossa kiinnostavimmista sisällöistä koostettu uutispaketti sähköpostiisi?

Tilaa Suomenmaan ilmainen uutiskirje.

Luetuimmat

  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Puolustusvoimat myöntää tehneensä virheitä johtajavalinnoissa
Uutiset | 11.7.2025 14:01
Tieku: Unenlaatua voi parantaa helpolla ruokailukikalla
Uutiset | 9.7.2025 22:45
Tänä vuonna lakkojen ja suppilovahveroiden löytämisessä auttaa moderni jippo
Uutiset | 9.7.2025 19:15
Supertähti tulee Suomeen
Uutiset | 11.7.2025 23:30
Hellevaroitus annettu – THL kertoo, miten varautua
Uutiset | 11.7.2025 23:00
Uusi ”koko kansan päihde” näkyy jo hälyttävästi
Uutiset | 7.7.2025 20:00
Tutkimus: Väestön tasolla ruokavalio laahaa
Uutiset | 9.7.2025 21:45
”Hallitus teki aivan järkyttävän tempun” – keskustalaisilta maatalouspoliitikoilta tylyt arviot
Uutiset | 12.7.2025 8:00
Tällainen ruokavalio auttaa välttämään kroonisia sairauksia 70-vuotiaaksi asti
Uutiset | 5.7.2025 20:00
Hoitamaton vajaus altistaa iäkkäät kaatuilulle
Uutiset | 6.7.2025 19:00
Syöpä on kallis paukku etenkin Suomessa – Tutkimus: Joka viides jättänyt hoidon väliin rahasyistä
Uutiset | 5.7.2025 10:00
Uusi ”koko kansan päihde” näkyy jo hälyttävästi
Uutiset | 7.7.2025 20:00
Hoitamaton vajaus altistaa iäkkäät kaatuilulle
Uutiset | 6.7.2025 19:00
Ennuste: Tältä näyttää heinäkuun loppupuoliskon sää
Uutiset | 7.7.2025 21:00
Nyt se on tutkittu: Tämä on suomalaisten mielestä sopiva mökkimatka – yksi ihmisryhmä valmis pitkään matkaan
Uutiset | 2.7.2025 20:45
Tieku: Unenlaatua voi parantaa helpolla ruokailukikalla
Uutiset | 9.7.2025 22:45
Foreca: Myrsky näyttää entistäkin rajummalta
Uutiset | 3.7.2025 16:01
Black Sabbath on poikkeuksellinen yhtye myös tavalla, joka ei heti tule mieleen
Uutiset | 7.7.2025 23:00
Tällainen ruokavalio auttaa välttämään kroonisia sairauksia 70-vuotiaaksi asti
Uutiset | 5.7.2025 20:00
Puolustusvoimat myöntää tehneensä virheitä johtajavalinnoissa
Uutiset | 11.7.2025 14:01
Ihminen jäi junan alle
Uutiset | 1.7.2025 12:15
Tätä tuotetta kutsutaan ”luonnon Ozempiciksi” – mitä sanovat asiantuntijat?
Uutiset | 13.6.2025 21:21
Tiedustelupomo synkkänä Venäjän aikeista: ”Olemme erittäin varmoja”
Uutiset | 12.6.2025 21:50
Onko savusaunominen sama asia kuin vetäisi pari röökiä? – Näin sanoo tutkija
Uutiset | 20.6.2025 15:00
Kiistelty köyhän miehen suihkuhävittäjä oli huono ostos – ”Nutikalla” tehtiin silti suomalaista ilmailuhistoriaa
Uutiset | 29.6.2025 21:05
Älä aseta ruohonleikkuria tähän asentoon
Uutiset | 1.7.2025 19:45
Foreca: Myrsky näyttää entistäkin rajummalta
Uutiset | 3.7.2025 16:01
Kyiv Independent: Isku Kertshinsalmen sillalle
Uutiset | 30.6.2025 12:00
Syöpä on kallis paukku etenkin Suomessa – Tutkimus: Joka viides jättänyt hoidon väliin rahasyistä
Uutiset | 5.7.2025 10:00
Uusi ”koko kansan päihde” näkyy jo hälyttävästi
Uutiset | 7.7.2025 20:00

Uusimmat

Kirjat | Sunny Car Center suisti Hämeenlinnan apatiaan, joka jatkuu yhä
Uutiset | 13.7.2025 12:00
Onko sade ilman puhdistaja vai päin vastoin? – Tieku: Näin sade vaikuttaa, nämä ovat parhaat tuulensuunnat
Uutiset | 12.7.2025 23:00
Natsien raamattu täyttää sata vuotta – tekijänoikeus säilyi
Uutiset | 12.7.2025 22:30
Silmät ovat koetuksella kesän olosuhteissa – katso vinkit silmien ja lasien suojaamiseen
Uutiset | 12.7.2025 22:00
Luuletko olevasi hyvä uimari? – Hyvinvointialueelta varoitus
Uutiset | 12.7.2025 21:00
Sinilevä voi olla koiralle hengenvaarallista – yksi teko voi auttaa
Uutiset | 12.7.2025 20:00
Kirjat | Patriootti luotti sanan mahtiin
Uutiset | 12.7.2025 18:00
Miten tunnistaa petoksen? – Asiantuntija neuvoo
Uutiset | 12.7.2025 14:00
”Hallitus teki aivan järkyttävän tempun” – keskustalaisilta maatalouspoliitikoilta tylyt arviot
Uutiset | 12.7.2025 8:00
Supertähti tulee Suomeen
Uutiset | 11.7.2025 23:30
Näytä lisää

Toimitus suosittelee

Homovastaiset puheet ajoivat pois, mutta Aleksi Koivisto palasi kirkkoon – nyt hän kertoo, miksi
Uutiset | 21.6.2025 15:00
Parlamentaarinen pöytä saa miljardipotin – puolustuksen Nato-rahoista hyötyy muukin yhteiskunta, uskoo SDP:n ryhmäpuheenjohtaja Tytti Tuppurainen
Uutiset | 29.6.2025 8:00
Kirjat | Karhuemo haluaa poikaset kotiin 
Uutiset | 5.7.2025 7:00

Uutiset

  • Uusimmat
  • Luetuimmat
Kirjat | Sunny Car Center suisti Hämeenlinnan apatiaan, joka jatkuu yhä
Uutiset | 13.7.2025 12:00
Onko sade ilman puhdistaja vai päin vastoin? – Tieku: Näin sade vaikuttaa, nämä ovat parhaat tuulensuunnat
Uutiset | 12.7.2025 23:00
Natsien raamattu täyttää sata vuotta – tekijänoikeus säilyi
Uutiset | 12.7.2025 22:30
Syöpä on kallis paukku etenkin Suomessa – Tutkimus: Joka viides jättänyt hoidon väliin rahasyistä
Uutiset | 5.7.2025 10:00
Uusi ”koko kansan päihde” näkyy jo hälyttävästi
Uutiset | 7.7.2025 20:00
Hoitamaton vajaus altistaa iäkkäät kaatuilulle
Uutiset | 6.7.2025 19:00

Mielipiteet

  • Uusimmat
  • Luetuimmat
Lukijalta: Sinkkuelämää ja syntyvyyden lasku – sattumaa vai sukupolvikokemus?
Mielipide | 4.7.2025 10:17
Lukijalta: Suviseurojen viestintä yllätti raikkaudellaan
Mielipide | 3.7.2025 13:00
Lukijalta: Työsuhdeturvan heikennysten haitat olisivat selvästi mahdollisia hyötyjä suuremmat
Mielipide | 2.7.2025 11:39
Lukijalta: ”Se on taas se aika kuukaudesta…”
Mielipide | 2.7.2025 11:22
Lukijalta: Suviseurojen viestintä yllätti raikkaudellaan
Mielipide | 3.7.2025 13:00
Lukijalta: Sinkkuelämää ja syntyvyyden lasku – sattumaa vai sukupolvikokemus?
Mielipide | 4.7.2025 10:17
Lukijalta: ”Se on taas se aika kuukaudesta…”
Mielipide | 2.7.2025 11:22
Lukijalta: Työsuhdeturvan heikennysten haitat olisivat selvästi mahdollisia hyötyjä suuremmat
Mielipide | 2.7.2025 11:39

Keskusta

  • Uusimmat
  • Luetuimmat
Euroopan keskiryhmältä maatalouspaperi – Elsi Katainen: Yhteisen maatalouspolitiikan on turvattava viljelijöiden toimeentulo ja Euroopan ruokaturva
Uutiset | 10.7.2025 16:41
Kulmuni Euroopan parlamentin keskiryhmän neuvottelijaksi Venäjän kaasutuonnin kieltämistä koskevaan esitykseen
Uutiset | 10.7.2025 11:30
Keskustan Savola: seutukunta menestyy yhteistyöllä
Uutiset | 28.6.2025 10:29
Kulmuni Euroopan parlamentin keskiryhmän neuvottelijaksi Venäjän kaasutuonnin kieltämistä koskevaan esitykseen
Uutiset | 10.7.2025 11:30
Euroopan keskiryhmältä maatalouspaperi – Elsi Katainen: Yhteisen maatalouspolitiikan on turvattava viljelijöiden toimeentulo ja Euroopan ruokaturva
Uutiset | 10.7.2025 16:41
Paluumuuttaja Pietu Heiskasesta Pohjois-Karjalan Keskustanuorten uusi puheenjohtaja
Keskusta | 20.10.2017 11:37
  • Uutiset
  • Keskusta
  • Näkökulmat
  • Blogit
  • Tapahtumat

Toimitus

[email protected]
[email protected]

Hel­sin­gin toi­mi­tus
Apol­lon­ka­tu 11 A Hel­sin­ki

Toimitus

Lataa uutissovellus Lähetä juttuvinkki Lähetä palautetta Mediatiedot

Järjestöpalstan ilmoitukset Keskustan piiritoimistojen kautta.

Tietosuoja- ja rekisteriseloste


Seuraa Suomenmaata

✖

Kirjaudu sisään

Syötä tunnuksesi alla oleviin kentiin. Jos sinulla ei ole vielä tunnusta, voit rekisteröityä täällä.

Näköislehti vaatii voimassaolevan tilauksen. Tilaa Suomenmaa täällä.

Olen unohtanut salasanani
Rekisteriseloste