Lentokoneselkkaus mutkistaa EU:n ja Turkin yhteistyötä entisestään
Turkin ja Venäjän välillä kärjistynyt selkkaus lisää vaikeuskerrointa EU:n ja Turkin yhteistyössä.
EU-maiden ja Turkin johtajien on määrä kokoontua sunnuntaina huippukokoukseen Brysseliin.
Turkista on tullut pakolaiskriisin takia EU:lle avainkumppani, sillä Turkki voisi halutessaan rajoittaa pakolaisten tuloa Eurooppaan. Turkin päätös ampua alas venäläinen sotilaskone mutkistaa yhteistyötä, sillä se korostaa Turkin ja EU:n eriäviä intressejä.
EU-maista etenkin Ranska on pyrkinyt edistämään vuoropuhelua Venäjän kanssa Syyriassa. Tätä on pidetty Brysselin virkamiesarvioissa ratkaisevana syynä siihen, miksi Ranskan päätti kääntyä terrori-iskujen jälkeen EU:n eikä Naton puoleen.
– Tämä helpottaa Venäjä-yhteistyön eteenpäin viemistä, sanoo diplomaattilähde STT:lle.
Jos Ranska olisi pyytänyt EU:n turvatakuiden sijaan Naton vastaavan artiklan aktivointia, se olisi ärsyttänyt Venäjää ja syönyt pohjaa yhteistyöltä Syyriassa.
Natoon kuuluvan Turkin toiminta Syyrian vastaisella rajalla provosoi Venäjää ja sotkee siten Ranskan intressejä.
Ranska on pyrkinyt edistämään vuoropuhelua Venäjän kanssa.
Turkin ja EU:n välisen huippukokouksen asetelma oli jo valmiiksi vaikea, sillä Turkki suhtautuu hyvin epäluuloisesti EU:n avunpyyntöön pakolaiskriisissä.
Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin ei uskota olevan aidosti kiinnostunut EU:n tarjoamista porkkanoista kuten EU-jäsenyysneuvottelujen vauhdittamisesta.
EU-virkamiehet ovat epäilleet, vaivautuuko Erdogan huippukokoukseen paikalle lainkaan. Erdogan on ottanut neuvotteluihin etäisyyttä, joten Turkki voi saapua Brysseliin myös pääministeri Ahmet Davutoglun johdolla.
EU-komissio vahvisti tiistaina esittävänsä Turkille kolmen miljardin euron apupakettia, jolla kohennettaisiin Turkissa olevien pakolaisten oloja. Tiedote julkistettiin venäläiskoneen ampumisen jälkeen, mikä herätti kysymyksiä huonosta ajoituksesta.
– (Komission puheenjohtaja Jean-Claude) Juncker teki hyvin selväksi, että raha ei ole Turkille vaan pakolaisille, sanoi komission tiedottaja Mina Andreeva Twitterissä.
EU-maiden huippukokouksia johtava Donald Tusk yritti rauhoitella venäläiskoneen ampumisesta aiheutunutta selkkausta.
– Tänä vaarallisena hetkenä venäläiskoneen putoamisen jälkeen kaikkien on pidettävä päät kylmänä ja pysyttävä rauhallisena, Tusk sanoi Twitterissä.