Lastenlääkärit tuomitsevat HS:ssa hyväkuntoisten lasten koronatestit: "Pahoinpitelyyn verrattavaa toimintaa"

Koronavirus

Lastentautien erikoislääkärit Minna Kanervo ja Anna Kotiranta kritisoivat Helsingin Sanomien mielipidesivuilla kovin sanoin hyväkuntoisille lapsille tehtäviä koronatestejä.

He pitävät moraalis-eettisesti kestämättömänä sitä, että lapselle tehdään toimenpiteitä ja näytteenottoja, jotka eivät palvele lapsen terveyttä tai sairauden hoitoa.

Lääkärit viittaavat omiin kokemuksiinsa näytteenotosta.

– Toistuva näytteenotto nenästä hyväkuntoiselta lapselta on kajoava, kivulias ja mielestämme jopa pahoinpitelyn tunnusmerkit täyttävä toimenpide, Kanervo ja Kotiranta kirjoittavat.

He perustelevat näkemystään myös sillä, että lapset sairastavat nykytiedon mukaan lieveäoireisen koronavirustaudin eivätkä ole merkittäviä tartuttajia. Muita virusflunssia lapsilla sen sijaan voi olla jopa kuusi vuodessa.

Näytteenottoa ja kotikaranteenia lastenlääkärit pitävät aiheellisina vain siinä tapauksessa, että lapsella on todellinen riski koronavirustautiin.

He toivovat lapsiasiavaltuutettua, Terveyden- ja hyvinvoinnin laitosta sekä perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurua perustelemaan testauksen oikeutusta muun muassa tartuntavaaran kannalta ja lasten oikeuksien kannalta.