"Lapsellista uhoamista" – Turkki-tutkija tyrmää syytökset Erdoganin mielistelystä

Nato-jäsneyys

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Toni Alaranta vastaa Twitterissä syytökseen, jonka mukaan hän suosittelisi mielistelevää linjaa keskusteluissa Turkin kanssa.

– Olen vuosia kritisoinut länsimaiden ja Suomenkin Turkkia kohtaan harjoittamaa myöntyväisyyspolitiikkaa. Nyt kun totean että Turkin kanssa neuvotellessa molempien on varmaan jotenkin tultava vastaan, porukka syyttelee Erdoganin mielistelystä.

Alaranta on närkästynyt etenkin sotahistorian ja Itä-Euroopan tutkija Jussi Jalosen esittämästä kritiikistä, jota Turkki tutkija kuvailee ”lapselliseksi uhoamiseksi”.

Tutkijoiden kiistassa on kyse Alarannan Iltalehdelle antamasta haastattelusta, jossa hän katsoo, että Suomen on oltava valmis jonkinlaisiin myönnytyksiin ja neuvotteluihin Turkin kanssa.

Ankara on esittänyt lukuisia tiukkoja vaatimuksia, joita se pitää kynnyskysymyksinä Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyksien hyväksymiselle.

Vaikka Alaranta uskoo, että Suomen pitää tarjota neuvotteluissa Turkille joitain myönnytyksiä, hän ei näe, että Suomi lähtisi ottamaan peruutusaskeleita oikeusvaltioperiaatteista ja ihmisoikeuksista.

Alaranta kommentoi myös vaatimusta tiettyjen henkilöiden luovuttamisesta.

– Toinen kysymys on se, voiko Suomi tarkentaa lainsäädäntöä, mikäli Turkki pystyy osoittamaan, että täällä on aktiivisia PKK:n jäseniä, jotka rahoittavat PKK:n toimintaa. Ja jos pystytään selkeästi osoittamaan, että kyse on terrorististen tekojen rahoittamisesta, se on asia, joka Suomen viranomaisten pitää selvittää. Kaiken pitää kuitenkin tapahtua Suomen lainsäädännön puitteissa.

Tutkija Jussi Jalosen mukaan Suomen ei kuitenkaan pidä olla valmis mihinkään vaatimuksiin, vaikka Ulkopoliittisessa instituutissa näin ajateltaisiin.

– Koko muu NATO vastustaa Turkkia, rajoillemme tavallisesti sijoitetut venäläisyksiköt on tuhottu Ukrainassa, ja Erdoğan saattaa hävitä seuraavat vaalit, Jalonen tviittaa.

Jalosen mukaan Suomella on ”varaa odottaa vaikka helvetin jäätymistä”. Tutkija katsoo, että Turkki-neuvotteluissa on vaakakupissa koko Naton uskottavuus.

– Liian kärkkäänä esiintymällä ja paitsioon jäämistä voivottelemalla heikennetään omia neuvotteluasemia.

Jalosen hampaisiin joutuvat myös poliitikot ja toimittajat.

– Kansallisessa alemmuuskompleksissa piehtaroivat oikeistopoliitikot ja keltaisen lehdistön toimittajat NATO:n sarastusta kuvaavine piirroksineen voivat miettiä, miten paljon he esiintymisellään vaikuttivat siihen, että Turkin presidentti haistoi epätoivon ja tarttui tilaisuuteen.