Lähtöselvityksen hitaus yllätti kansanedustajat, ja lentokone meni menojaan – "Eipä toimi koronatodistusten tarkistaminen Helsinki-Vantaalla"

Politiikka

Keskustan kansanedustaja Jouni Ovaska oli lähdössä aikaisella perjantaiaamun lennolla työmatkalle kollegojensa Elina Valtosen (kok.) ja Eveliina Heinäluoman (sd.) kanssa, mutta Franfurtin kone nousi siivilleen ilman heitä.

Ovaska kertoo Suomenmaalle olleensa Helsinki-Vantaan lentokentällä noin puolitoista tuntia ennen koneen lähtöaikaa, joka oli kello 6.30. Kansanedustajat olivat lentämässä Lufthansan koneella Franfurtiin, ja matkan oli määrä jatkua siitä Strasbourgiin Euroopan tulevaisuuskonferenssin avausistuntoon.

Ovaska arvelee, että lähtöselvitystiskillä oli epäselvyyttä tai muuta hitautta koronatestitodistusten kanssa. Henkilökuntaakin oli hänen mukaansa niukasti.

Pelkkien käsimatkatavaroiden kanssa matkustavien piti myös jonottaa lähtöselvitystiskille testitodistusten näyttämistä varten.

– Ehkä suurin ongelma oli se, että Lufthansan matkustajat olivat kaikki samassa jonossa tavaroineen. Tiskejä oli auki vain muutama eli henkilökuntaa liian vähän. Matkustajien, joilla oli mukanaan vain käsimatkatavarat, piti jonottaa näyttääkseen testitodistuksen ja saadakseen boarding passin, Ovaska kertoo.

– Jotkut matkustajat saattoivat olla yli 15 minuuttia tiskillä. Liekö ollut epäselvyyttä todistusten ja selvitysten kanssa, hän pohtii.

Lentokone ei jäänyt odottelemaan lähtöselvityksessä jumittavia matkustajia. Ovaska kertoo, että Lufthansan lennolta jäänyt kansanedustajakolmikko vaihtoi Finnairin lentoon, joka lähti perjantaina iltapäivällä.

– Finnairilla oli enemmän henkilökuntaa ja erillinen todistusten tarkistuspiste, josta sai boarding passin näytettyään negatiivisen testituloksen.

Ovaska kertoo tapauksesta myös Twitterissä ja toteaa, että kyseessä oli ensimmäinen työmatka ulkomaille yli vuoteen.

– Eipä toimi koronatodistusten tarkistaminen Helsinki-Vantaalla, hän kirjoittaa.

Ovaska kehuu koronatestauksesta Ranskaa.

– Paluuta varten saimme otettua apteekissa pikatestin, jonka tulos tuli viidessätoista minuutissa.

Strasbourgissa pikatestaus toimii apteekin nurkalla. Tulos tuli 15 minuutissa. Kairasi kyllä melkoisesti molemmat sieraimet.

Julkaissut Jouni Ovaska Lauantaina 19. kesäkuuta 2021