Kyselytunnilla syytös hybridivaikuttamisesta – "Annetaan ymmärtää, ettei Suomi olisi varautunut"

Eduskunta

Oppositiopuolue perussuomalaiset tarttui eduskunnan kyselytunnilla oikeusministeriön ja sisäministeriön ilmoitukseen siitä, ettei Suomen rajojen sulkeminen kokonaan tai turvapaikkaoikeuden rajoittaminen ole EU-lainsäädännön mukaan mahdollista edes poikkeusoloissa.

Perussuomalaisten Petri Huru huomautti, että kysymys on varsin ajankohtainen, sillä Suomen valtiojohto ilmoitti tänään kannattavansa jäsenyyttä puolustusliitto Natossa. Venäjä on puolestaan uhannut Suomea vastatoimilla.

Riikka Purra (ps.) väitti hallituksen poistaneen rajojen sulkemisen mahdollistavat pykälät lakiesityksestään poliittisten syiden takia.

Rajaturvallisuus herätti huolta myös hallituspuolueiden riveissä. Keskustan kansanedustaja Hanna Huttunen korosti, että itsenäisen valtion pitää voida itse päättää omista rajoistaan.

– Ihmettelen suuresti tätä EU-komission tulkintaa.

– Me olemme jo nähneet, miten turvapaikanhakijoita käytetään hybridioperaatioissa välineenä, ja tätä ei voi eikä saa hyväksyä. Meidän tulee laittaa rajat kiinni, mikäli on pienintäkään signaalia siitä, että turvapaikanhakijoita käytetään hybridioperaatiossa.

Sisäministeri Krista Mikkonen (vihr.) vakuutti, että Suomi on valmistautunut vastaamaan hybridivaikuttamiseen Nato-prosessinsa aikana.

Ministeri alleviivasi, että jo Suomen nykyinen lainsäädäntö mahdollistaa rajanylityspaikkojen sulkemisen.

– Täällä puhutaan paljon siitä, että toisilla EU-mailla olisi lainsäädäntöä, joka mahdollistaisi kokonaan turvapaikkahakemusten vastaanottamisen – näinhän ei ole.

Lisäksi Mikkonen katsoi perussuomalaisten sortuvan hybridivaikuttamiseen, kun puolue kyseenalaistaa eduskunnassa Suomen varautumisen erinäisiin uhkiin.

– Pidän erikoisen sitä, että tässä salissa kerta toisensa jälkeen annetaan ymmärtää, että me emme huolehtisi rajaturvallisuudesta, rajojen koskemattomuudesta ja itsenäisyydestä. Ilman muuta me teemme sen.

– Minua ihmetyttää se, miten täällä halutaan antaa sellaista kuvaa, että meidän viranomaisemme eivät olisi ajan tasalla tai varautuneet erinäisiin riskeihin. Itse asiassa tämähän on yksi hybridivaikuttamisen muoto, että halutaan luottamusta viranomaisiin madaltaa – halutaan antaa ymmärtää, että Suomi ei olisi varautunut.

Pääministerin sijaisena toimineen valtiovarainministeri Annika Saarikon (kesk.) mukaan Suomen tulee ottaa asia esille vielä uudestaan EU-komission kanssa.

Saarikon mielestä EU:n lakeja tulisi muuttaa niin, että rajojen sulkeminen kokonaan olisi mahdollista.

Myös Saarikko muistutti perussuomalaisia siitä, että Suomi voi jo nykyisin sulkea yksittäisiä rajanylityspaikkoja. Lisäksi Rajavartiolaitokselle on kohdennettu vastikään lisäresursseja.

– Kyllä, olen sitä mieltä, että tämä (EU-komission) kanta on valitettava. Helpompaa olisi ollut saada komissiosta vihreää valoa tälle asialle. Ja siksi pidän perusteltuna ja aion käydä tämän asian läpi pääministerin kanssa, olisiko meillä vielä edellytyksiä käydä asiasta komission suuntaan keskustelua.