Kysely: Luottamus tulevaisuuteen heikentynyt – Aiempaa harvempi pitää yhteiskuntaa oikeudenmukaisena
Valtioneuvoston kanslian teettämän Kansalaispulssi-kyselyn mukaan suomalaisten kokemus yhteiskunnan oikeudenmukaisuudesta on laskenut alimmilleen sitten kevään 2020, jolloin kyselyitä alettiin tehdä.
Vastaajista 64 prosenttia piti yhteiskuntaa ainakin melko oikeudenmukaisena, kun osuus kesäkuussa oli 75 prosenttia. Samalla luottamus tulevaisuuteen on heikentynyt alkuvuoteen verrattuna. Etenkin nuorten keskuudessa stressi ja huoli taloudellisesta pärjäämisestä on heikentynyt kevääseen verrattuna.
Myös luottamus useisiin yhteiskunnan instituutioihin on laskenut viime kyselykierrosten aikana. Laskussa on ollut etenkin luottamus hallitukseen ja koulutusjärjestelmään. Poliittisiin puolueisiin luotti melko paljon tai täydellisesti 28 prosenttia ja hallitukseen 41 prosenttia. Puolustusvoimiin luotti 91 prosenttia ja poliisiin 86 prosenttia.
– Yleisellä tasolla tarkasteltuna suomalaisten luottamus yhteiskunnallisiin instituutioihin on yhä pääpiirteittäin vahvaa. Huolta herättää pienituloisten selkeästi muita ryhmiä heikompi luottamus kaikkiin yhteiskunnan toimijoihin, sanoo valtioneuvoston kanslian johtava asiantuntija Juho Jyrkiäinen tiedotteessa.
Ero pieni- ja hyvätuloisten välillä on hyvin selvä esimerkiksi luottamuksessa terveydenhuoltoon, koulutusjärjestelmään, hallitukseen ja poliittisiin puolueisiin.
Etuusleikkauksia valtionvelan pienentämiseksi kannattaa yhä harvempi. Vastanneista 35 prosenttia katsoi, että valtionvelka pitää saada pienentymään riippumatta siitä, millaisia etujen ja hyvinvoinnin leikkauksia siitä seuraa kansalaisille. Elokuussa tätä mieltä oli 42 prosenttia. Miehet olivat selvästi naisia innokkaampia valtionvelan pienentäjiä.
Yhteensä 59 prosenttia vastaajista katsoi, että sosiaaliturvaleikkauksia voidaan pitää hyväksyttävinä, jos ne kannustavat ottamaan työtä vastaan ja lisäävät työllisyyttä.
Kyselyn toteutti Tilastokeskus, ja siihen vastasi verkossa reilut tuhat ihmistä syyskuun alussa.