Kysely: Kansainväliset osaajat huolissaan Suomen suunnasta – "Suomi ajaa ulos maasta juuri ne, jotka ovat tekemässä täällä talouskasvua"
Maahanmuuttoa koskeva yhteiskunnallinen keskustelu huolestuttaa tekniikan alan kansainvälisiä osaajia Suomessa, ilmenee Tekniikan akateemisten (TEK) ja Insinööriliiton tekemästä kyselystä.
Lähes 90 prosenttia kyselyyn vastanneista pitää Suomen maahanmuuttokeskustelua huolestuttavana.
Myöskään uskoa tilanteen muuttumiseen kansainvälisillä osaajilla ei juuri ole. Peräti yli 80 prosenttia vastaajista oli eri mieltä väitteestä, että Suomi on parempi paikka maahanmuuttajille viiden vuoden päästä.
Hieman yli puolet (52 prosenttia) kyselyyn vastanneista kansainvälisen tekniikan asiantuntijoista suosittelisi Suomea asuin- ja työskentelypaikaksi ulkomaalaiselle.
Kysely tehtiin huhtikuussa liittojen jäsenille, jotka olivat ilmoittaneet asiointikielekseen englannin, ja kysely keräsi yli tuhat vastausta. Tuloksien virhemarginaali on noin 2–3 prosenttiyksikköä, Insinööriliitosta kerrotaan.
Valtaosa vastanneista toimii Suomessa vähintään asiantuntijatehtävissä vakituisessa työsuhteessa ja on asunut täällä useamman vuoden. Valtaosalla vastaajista on parisuhde tai perhe Suomessa. 85 prosenttia haluaisi jäädä Suomeen pysyvästi tai pidemmäksi aikaa.
– Tilanne on kestämätön. Suomi on ajamassa ulos maasta juuri ne henkilöt, jotka ovat tekemässä täällä tulevaa talouskasvua. Päättäjien on turha puhua kauniita juhlapuheissa, jos suomalainen todellisuus näyttäytyy ulkomaalaisille näin luotaantyöntävänä, sanoo TEKin yhteiskuntasuhdejohtaja Juhani Nokela tiedotteessa.
Vastaajilta kysyttiin, ovatko he kokeneet syrjintää rekrytointitilanteissa. Sekä miehistä että naisista reilut 40 prosenttia ilmoitti kokeneensa syrjintää. Syiksi ilmoitettiin esimerkiksi puutteellinen suomen kieli sekä se, että täkäläisillä työmarkkinoilla ei arvosteta Suomen ulkopuolella tehtyjä tutkintoja ja työkokemusta. Eniten syrjintäkokemuksia oli Afrikasta ja Aasiasta tulleilla asiantuntijoilla.
– Hyvällä englannin kielen taidolla pitää päästä työn syrjään kiinni. Työnantajien on tarjottava suomen kielen opetusta, minkä avulla integroituminen Suomeen onnistuu parhaiten. Myös anonyymin rekrytoinnin hyödyntäminen varmasti vähentäisi tiedostamatonta syrjintää, sanoo TEKin Nokela.
Työpaikan saamisen jälkeen moni ulkomaalainen kokee tilanteensa helpottuvan. Yli 60 prosenttia vastaajista sanoi saavansa työpaikalla aina tai usein tasavertaista kohtelua kantasuomalaisten kanssa. Yli puolet kertoi tilanteensa työpaikalla olevan vakaa.
Vastaajista kaksi kolmasosaa oli mielestään erittäin hyvin tai hyvin integroitunut suomalaiseen yhteiskuntaan.