Kymmeniä aktivisteja kiinni Pyhäjoella – Ydinvoimaprotesti äityi hulinoinniksi ja kivitykseksi

Ydinvoima

Poliisi otti tiistaina kiinni liki 40 aktivistia Fennovoiman ydinvoimalan työmaalla Pyhäjoella. Aktivistit olivat tunkeutuneet aamupäivällä läpi aidan alueelle.

Poliisi kuljetti aktivistit Raahen poliisiasemalle.

Poliisin mukaan aktivistit rikkoivat ainakin yhden poliisiauton ja kivittivät yhtä siviiliautoa. Kukaan ei ainakaan iltapäivään mennessä ollut loukkaantunut hulinoinnissa.

Aktivistien mukaan poliisit suihkuttivat paprikasumutetta paikalla olevaa Ylen toimittajaa päin ja yhtä kiinniotettua kohti poliisiauton sisällä.

Toimittaja vahvisti asian omalta osaltaan Twitterissä, mutta kertoi myös, ettei kaasua mennyt hänen silmiinsä ja että tunnelma paikan päällä oli jo ennen puolta päivää rauhallinen.

– Ilmeisesti aktivisteja sumutettiin kauempaa. Sain siitä jotain myös minäkin, sillä poskiani ja huuliani kirvelee, toimittaja Hanna Hantula kertoi Ylen sivuilla.

Hantula kertoi niin ikään Twitterissä, että leiriä vartioivat anarkistit olivat uhanneet toista toimittajaa kameran rikkomisella.

Poliisin mukaan valtaosa aktivisteista viettää yön poliisin hoteissa.

– Arvioisin, että valtaosa pääsee vapaaksi vasta keskiviikkona, sanoi ylikomisario Veijo Alavaikko Raahen poliisista STT:lle.

Alavaikko arvioi niin ikään, että lisää vahingontekoja saattaa vielä paljastua, kun tutkinta etenee.

– Nyt tilanne on rauhallinen. Paikan päällä on vielä jonkin verran aktivisteja leiriytyneenä, mutta eivät rauhalliset aktivistit meitä kiinnosta, ei me sellaisia tänne kuljeteta, Alavaikko luonnehti.

Mielenosoittajat kertoivat aamupäivällä saaneensa pysäytettyä kaikki työt ydinvoimalan alueella.

Poliisin mukaan tieto ei pitänyt paikkaansa, vaan töihin tuli ainoastaan vähäisiä häiriöitä. Samoin paikalle vievä Hanhikiventie oli hetken poikki aktivistien katkaistua sen.

Tiistaina tuli kuluneeksi 30 vuotta Tshernobylin ydinonnettomuudesta.

Hanhikivellä on ollut erilaisia mielenilmauksia ja mielenosoittajien leirejä jo pitkään.