Kyläkauppatukea voi jatkossa saada entistä useampi toimija – "Hyvä, että maaseudun ja kylien elinvoimaa edistetään"

Kyläkaupat

Kyläkauppatuen maksamista on tarkoitus jatkaa ja tuen saamiseen oikeutettujen kauppojen joukkoa on tarkoitus laajentaa, kertoo maa- ja metsätalousminsteriö.

Aiheesta tehty asetusesitys lähti lausunnoille keskiviikkona. Tukea olisi tarkoitus jakaa enintään kaksi miljoonaa euroa. Yksi hakija olisi oikeutettu enintään 20 000 euron tukeen.

Maa- ja metsätalousministeri Jari Lepän (kesk.) mukaan kyläkauppatuki on erittäin tärkeä toimi maaseutujen elinvoimaisuuden kannalta.

– Kyläkaupoilla on myös laajempia vaikutuksia paikalliseen elinvoimaan, sillä kyläkaupat tarjoavat usein valikoimissaan lähialueen tuotteita ja lähiruokaa. Myös ympäristö kiittää, kun matkat kaupunkikeskuksiin ruoka- ja polttoaineostoksille vähenevät, Leppä sanoo tiedotteessa.

Leppä iloitsi asiasta myös Twitterissä.

– Tämä on erittäin hienoa, sillä haluamme tukea maaseudun elinvoimaa, lähipalveluja ja monipaikkaista elämää, hän tiivisti.

Asiaa kiitteli Twitterissä myös keskustan kansanedustaja Pekka Aittakumpu.

– Hyvä, että maaseudun ja kylien elinvoimaa edistetään. Kyläkauppa on usein kylän sydän, hän kirjoitti.

– Monipalvelupisteinä toimivat kyläkaupat tuovat lähipalvelut ja elinvoimaa maaseudulle. Kiitos Jari Leppä kyläkauppatuen tuplaamisesta! Nyt lähiruoka, suomalaiset tuotteet myyntiin. Kylät kukoistavat ympäri vuoden. Ympäristö kiittää. Moni pääsee rauhaan, etätyöhön, opiskelemaan, kirjoitti puolestaan keskustaedustaja Mikko Kinnunen.

Myös keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä yhtyi kiitoksiin Twitterissä.

– Kyläkauppatuki lähti lausuntokierrokselle! Tärkeä homma maaseudun elinvoiman kannalta. Tukea on jaossa 2 miljoonaa euroa ja enintään 20 000 e hakijaa kohti. Kyläkauppojen elinvoimasta on pidettävä huolta, hän kirjoitti.

Suomen ensimmäinen kyläkauppatuki oli haettavana syksyllä 2019. Tuolloin tukea haki yli 200 yrittäjää. Myönteisiä päätöksiä tehtiin 86.

Kielteisen tukipäätöksen sai tuolloin 122 hakijaa. Ministeriön mukaan yli sadassa kielteisen päätöksen tapauksessa kauppa ei sijainnut asetuksen mukaisella harvaan asutulla maaseudulla. Se herätti jonkin verran kritiikkiä.

Nyt tukialuetta laajennetaan koskemaan kaikkia maaseutualueita. Ministeriön mukaan maaseutualueella tarkoitettaisiin harvaan asuttua maaseutua, ydinmaaseutua, kaupungin läheistä maaseutua ja maaseudun paikalliskeskukseksi luokiteltua aluetta.