Kuolevaksi kunnaksi listatun Puumalan kunnanjohtaja lyttää Suomen Kuvalehden jutun: "Ihan väärin tehty"

Kunnat

Suomen Kuvalehden listaus kaatuvista kunnista herättää ihmetystä Puumalan kunnanjohtajassa Matias Hildénissä.

Lehti listasi torstaina julkaistussa jutussaan 57 kuntaa, jotka haastateltujen asiantuntijoiden mukaan kamppailevat olemassaolostaan.

Hildénin mukaan kartta-aineisto perustuu viisi vuotta vanhaan listaukseen kaatuvista kunnista, jotka on nyt laitettu uudestaan kartalle.

­– Listaus on ihan väärin tehty, en oikein osaa edes ymmärtää mistä siinä on kyse. Tarkastelu ei perustu järkevään metodiin, Hildén kurmuuttaa.

­Hildénin mukaan Suomen Kuvalehden jutusta syntyy virheellinen vaikutelma, että siinä listatut kunnat olisivat kaikki kaatumispisteessä ja niillä menisi taloudellisesti huonosti.

– Puumalalla on yksi Suomen vahvimmista kuntatalouksista. Samoin listalta löytyvässä Kustavissa on positiivinen väestökehitys ja kuntavero laskussa, Hildén hämmästelee.

Hän kertoo Suomen Kuvalehden jutusta kimpaantueena kirjoittaneensa myös blogin, jossa käy artikkelia tarkemmin läpi.

Hildén ei silti usko, että juttu tahraisi Puumalan julkikuvaa.

– Yleensä nämä listaukset unohtuvat hetkessä, toisaalta parhaimmillaan ne luovat tsemppihenkeä.

Kunnanjohtaja myöntää, että väestönkehitys on Puumalalle ja monelle muulle kaupungeista katsottuna syrjässä sijaitsevalle kunnalle ongelma.

– Ihmiset ovat entistä koulutetumpia ja oman alan töitä voi olla vaikeaa löytää pääkaupunkiseudun ulkopuolelta.

Hildén kuitenkin uskoo, että tulevaisuudessa metsätalous, palveluliiketoiminta ja etätyöt voivat tuoda uutta työtä maaseudulle.

– Kunta ei voi luoda työpaikkoja vaan ne syntyvät ihmisistä ja yrityksistä.

Hildén huomauttaa, että Suomen Kuvalehden kartoista ei myöskään käy ilmi, että monessa pienessä kunnassa väestö moninkertaistuu kesäaikana.

Hän toivoo, että tulevaisuudessa ihmisillä on entistä paremmat mahdollisuudet valita asuinpaikkansa vapaasti.

Hildéniä ilahduttaa sote-uudistuksen myötä lisääntyvä valinnanvapaus, jonka ansiosta vapaa-ajan asukkailla on entistä parempi mahdollisuus päästä hoitoon Puumalassa.

­– Koen, että kesäasukkaat ovat asukkaita ihan samalla tavalla.