Kuninkaallisista otteista parjattu Macron esitteli nipun uudistuksia
Ranskan presidentti Emmanuel Macron linjasi maanantaina joukon keinoja, joilla hän marssittaa Ranskan ”perin pohjin uudelle polulle”: kansanedustajien lukumäärästä napsaistava yli 300 pois, vaalijärjestelmä uusiksi ja tarvittaessa vaikka kansanäänestys.
Tuore presidentti myös kertoi, että Ranskan poikkeustila kumotaan syksyllä.
Poikkeustila on ollut voimassa marraskuussa 2015 tapahtuneista Pariisin terrori-iskuista saakka.
– Palautan entiselleen Ranskan kansan vapaudet lakkauttamalla poikkeustilan tänä syksynä, koska nämä vapaudet ovat edellytys vahvan demokratian olemassaololle, Macron kertoi poikkeuksellisessa parlamentin ylä- ja alahuoneen yhteisistunnossa Versailles’n palatsissa.
Poikkeustila lakkaisi vasta marraskuussa.
Macronin hallitus valmistelee lakia, joka antaisi viranomaisille suuremmat toimivaltuudet terrori-iskujen varalta. Lupaa ei tarvitsisi ensin kysyä oikeudelta.
Ihmisoikeusjärjestöt ovat olleet uudistuksesta huolissaan, mutta korkein hallinto-oikeus näyttänyt vihreää valoa.
Ranskan kansanedustajien määrää Macron vähentäisi kolmasosalla.
Senaatissa on nyt 348 jäsentä ja kansalliskokouksessa 577.
Macronin mukaan muutoksella, jota hän ehdotti myös vaalikampanjansa aikana, olisi myönteisiä vaikutuksia parlamentaarisen työskentelyn laadulle.
Myös vaalijärjestelmä tulisi presidentin mukaan muuttaa ja ottaa käyttöön suhteellinen vaalitapa. Nyt Ranskassa on käytössä vaalitapa, jossa jokaisesta vaalipiiristä valitaan yksi ehdokas, mikä on pienempien puolueiden, kuten Kansallisen rintaman haitaksi.
Presidentti kertoi, että uudistusehdotukset menevät parlamentin äänestettäväksi, mutta tarvittaessa hän turvautuu vaikka kansanäänestyksen järjestämiseen uudistusten saavuttamiseksi.
Puhe parlamentin yhteisistunnolle oli poikkeuksellinen – aiemmin näin on tehty lähinnä kriisitilanteissa.
Macronin puhe Aurinkokuninkaana tunnetun Ludvig XIV:n palatsissa olikin opposition mukaan todiste Macronin monarkistisesta suunnasta.