Kuluttajat maalailevat säihkyvää tulevaisuutta Suomen taloudelle

Tavallisten ihmisten arviot ovat osuneet maaliin paremmin kuin talousviisaiden
Kuluttajaluottamus

Kuluttajien luottamusta mittaava indikaattori näyttää korkeampaa lukemaa kuin koskaan aiemmin, kertoo Tilastokeskus.

Indikaattori mittaa odotuksia vuodeksi eteenpäin.

Danske Bankin ekonomistin Jukka Appelqvistin mukaan kuluttajien luottamusindikaattori on ennakoinut kahden edellisen vuoden suhdannekehitystä virallisia talousennusteita paremmin.

– Kotitalouksien luottamus kääntyi nousuun vuoden 2016 alusta, kun useimpien ekonomistien arviot talouden kehityksestä olivat vielä varovaisia. Pikku hiljaa ennusteetkin piristyivät, mutta kuluttajabarometri oli jatkuvasti askeleen edellä, Appelqvist tunnustaa tiedotteessa.

– Lopulta kuluttajaluottamus saavutti viime vuoden keväällä historiallisen korkean tason samoihin aikoihin, kun ennustajat ryhtyivät kiireellä korjaamaan kasvuennusteitaan ylöspäin.

Tammikuussa kuluttajien odotukset sekä omasta että Suomen taloudesta ja työttömyydestä olivat hyvin valoisat. Arviot myös omista säästämismahdollisuuksista olivat hyvät. Kuluttajien luottamusindikaattori oli tammikuussa 24,2, kun se joulukuussa oli 24,0. 

Myös elinkeinoelämän luottamus on korkealla, vaikka merkittävää parannusta ei Appelqvistin mukaan tullut.

Teollisuuden, rakentamisen, palveluiden ja vähittäiskaupan luottamusindikaattorit ovat selvästi pitkäaikaisen keskiarvon yläpuolella. Rakentamisessa luottamus kuitenkin notkahti.

– Yritysten näkymät pysyivät positiivisina ja valavat uskoa vuoteen 2018. Etenkin teollisuuden luottamuksen nousu antaa odottaa viennin vetoa ja kasvun leviämistä, arvioi Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus.

Suomen kasvun ja korkeiden luottamusmittarien takaa löytyvät Brotheruksen mukaan tyypilliset tekijät, ripeä nousu talouskuopan pohjalta, kasvun tarttuminen työllisyyteen ja palkkoihin sekä maailmantalouden vahva veto.

– Todisteena viimeisestä kohdasta euroalueen kuluttajaluottamus nousi nyt tammikuussa korkeimmalle tasolle sitten vuoden 2000.