Kulmuni Ylellä sote-ulkoistuksista: "Kyllä tässä juristeille tulee lisätöitä epäilemättä"

Sote-uudistus

Kansanedustaja Katri Kulmuni (kesk.) sanoi Ylen Radion Ykkösaamussa, että sote-uudistuksen myötä tullaan käymään kädenvääntöä palveluiden ulkoistusten mitätöitymisestä.

Suuri mitätöinti tulee tapahtumaan Kulmunin kotiseuduilla Meri-Lapissa, jossa Länsi-Pohjan sote-palvelut on ulkoistettu terveysfirma Mehiläiselle. Kulmuni totesi, että siirtymä tulee teettämään alueella neuvottelutyötä.

– Tietenkin oma kritiikkini on, että se ei ole hyvä alku Lapin hyvinvointialueelle, että joudutaan aloittamaan tällaiset juridisesti ja hallinnollisesti monimutkaiset neuvottelut, ja tietysti siitä tulee yleistä epävarmuutta.

Neuvottelujen tarkempaa kulkua Kulmuni ei osannut ennakoida.

– Yksityiskohtien osalta en valitettavasti osaa minäkään sanoa. Toki perustuslakivaliokunta ja sosiaali- ja terveysvaliokunta sitä tarkasteli, mutta kyllä tässä juristeille tulee lisätöitä epäilemättä, Kulmuni arveli.

Kulmuni piti sopimuksen takautuvaa mitätöitymistä lain nojalla hyvin poikkeuksellisena Suomessa, mutta mahdollisena. Hänen mukaansa sopimussanktioista saatetaan joutua käymään oikeuttakin. Olennaisinta on kuitenkin, että ihmiset saavat kotiseuduillaan hyvät palvelut, keskustaedustaja totesi.

Vaikeuksista huolimatta Kulmuni oli varma siitä, että uudistus saa eduskunnan siunauksen.

– Kyllä tämä soteuudistus nyt läpi menee ja hallitusrintama sitä tukee. Kokonaisuuden kannalta, suomalaisten palveluiden, terveydenhuollon henkilökunnan näkökulmasta ja ylipäänsä parlamentaarisen uskottavuuden kannalta pidän tärkeänä ja merkittävänä, että tämä nyt etenee.

Kulmuni kommentoi Ykkösaamussa maakuntaverokeskustelua, jossa keskusta on alkanut viime viikkojen ulostuloissaan jarrutella. Hänen mukaansa vero vaatisi joka tapauksessa erittäin voimakkaan tasausjärjestelmän, valtionosuusjärjestelmän uudistuksen eikä se saisi nostaa kokonaisveroastetta.

– Siinä on kyllä vielä monta asiaa, ennen kuin tässä maassa on maakuntavero, Kulmuni maalaili.

Kulmuni vastasi myös niin oppositiosta kuin hallituskumppaneiltakin kuultuun kritiikkiin, jonka mukaan uudistus tehdään kaupunkien kustannuksella. Hänen mukaansa koko uudistuksen idea on yhdenvertaisuuden turvaaminen.

– Täytyy olla tasapaino. Totta kai kaupunkien elinvoimasta täytyy huolehtia, mutta Kainuun korvessakin täytyy olla oikeus päästä hyviin sosiaali- ja terveyspalveluihin.