Kulmuni HS:lle koronaviruskriisistä: Hallitusohjelmalta lähtenyt taloudellinen pohja, romahdus tulee olemaan historian pahimpia

Valtiovarainministeri lupailee lisää tukea yrityksille ja apua myös kuntien ahdinkoon
Koronakriisi

Valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk.) sanoo Helsingin Sanomien haastattelussa, että koronaviruksen taloudellisten vaikutusten myötä hallitusohjelmalta on lähtenyt taloudellisesti pohja pois.

Ohjelma pitää hänen mukaansa kirjoittaa talouden osalta uudelleen. Myöskään niitä menolisäyksiä ei voi tehdä, joita on ajateltu tehtävän.

Leikkauslistojakin on tiedossa, mutta vielä Kulmuni ei halua ottaa kantaa niiden sisällöstä.

– Niistä tullaan käymään erittäin kovat väännöt. Odotuksista leikkaaminen on helpomaa kuin nykyisistä menoista leikkaaminen, hän toteaa.

Kulmuni huomauttaa myös, että esimerkiksi työelämää koskevat rakenteelliset uudistukset ovat edessä kaavailtua suuremmassa mittakaavassa.

Valtiovarainministeri lupaili myös kunnille apua veromenetyksien korvaamisessa. Yhtenä vaihtoehtona hänen mukaansa on miettiä, voisiko kunnilta poistaa joitain pysyviä tehtäviä ahdingon helpottamiseksi.

Myös yrityksille tarvitaan Kulmunin mukaaan lisää rahaa.

– Teemme kaikkemme, että terveet firmat pidetään pystyssä.

Julkisuudessa on ehdotettu muun muassa yritysten työttömyys- ja sairausvakuutusmaksujen ottamista valtion vastuulle sekä alkuvuoden verojen palauttamista.

Kulmuni sanoi Helsingin Sanomille olevansa avoin kaikille vaihtoehdoille.

Ministeri arvioi, että koronavirus voi aiheuttaa syvemmän kriisin kuin 1990-luvun lama. Ratkaisevaa on, kuinka kauan Suomi ja maailma pysyvät suljettuina.

– Jos se menee selvästi pidemmälle kuin kolme kuukautta, niin se on monelle taloudelliselle toiminnalle the end (loppu), eikä se koske vain Suomea vaan Saksaa ja muita maita. Jokainen ihminen voi vaikuttaa rajoitustoimien pituuteen tottelemalla ohjeita ja rajoituksia. Nythän vaikuttaa siltä, että ne ovat jo purreet, ministeri sanoo.

– Taloudenkin osalta aivan keskeistä on, että koronavirustestausten määrää lisätään massiivisesti, jotta tietäisimme tarkalleen, miten sulkutoimet ovat vaikuttaneet. Se taas mahdollistaa tiedon, milloin voimme alkaa asteittain purkamaan rajoitteita

Helsingin Sanomat