Kristillisdemokraatit aikoo tehdä välikysymyksen maataloudesta – kokoomuksen Heinosen mukaan koko oppositio osallistumassa
Oppositiopuolue kristillisdemokraatit aikoo tehdä hallitukselle välikysymyksen maataloudesta. Kristillisdemokraattien puheenjohtajan Sari Essayahin mukaan hallitus ei välitä suomalaisen maatalouden ja ruokaturvan tulevaisuudesta.
– Joka päivä kolme maatilaa pistää ovensa säppiin. Tämä on Suomen ruokaturvan kannalta äärimmäisen huolestuttavaa. Niinpä kristillisdemokraateille yhdessä muun opposition kanssa ei ole jäänyt muuta vaihtoehtoa kuin jättää välikysymys maataloudesta hallitukselle, Essayah sanoi eduskunnan täysistunnossa tiistaina.
Pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitus sopi aiemmin tiistaina, että maatalouden tukipaketti ei ole tulossa mukaan ensi vuoden budjettia täydentävään osuuteen. Hallituslähteet kertoivat asiasta STT:lle. Hallituspuolueista etenkin keskusta on pitänyt esillä, että maataloutta tulisi tukea edelleen.
Kristillisdemokraateilla on viisi kansanedustajaa, mutta välikysymyksen tekemiseen tarvitaan vähintään 20 edustajaa. Puolue tarvitsee siis muilta oppositioryhmiltä tukea välikysymykselleen.
Kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen sanoi täysistunnossa, että koko oppositio on osallistumassa välikysymykseen.
Essayahin mukaan maatilat tarvitsevat apua energiakustannuksiinsa jo tänä talvena.
– Maatalouden kriisi uhkaa jo suomalaista ruokaturvaa, mutta hallitus ei saa päätöksiä tehtyä vaan lykkää ne ensi vuoteen omaksi vaalibudjetikseen. Suomalaisille maatiloille se on kuitenkin kevätkylvöjen kannalta auttamatta liian myöhään, Essayah sanoi tiedotteessa.
Myös kokoomuksen Heinosen mielestä hallitukselta olisi tarvittu nopeita toimia maatalouden tukemiseksi.
– Maatalous ei tule selviämään tästä talvesta sähkön ja muiden kohonneiden kustannusten kanssa. Ja te ette omien riitelyidenne keskellä pystyneet tätä toimenpidettä tekemään, minkä meidän ruoantuotantomme tarvitsee, Heinonen sanoi täysistunnossa.
Viime viikolla eduskunta keskusteli opposition edellisestä välikysymyksestä, joka koski hallituksen EU-vaikuttamista Euroopan komission ehdottaman ennallistamisasetuksen yhteydessä. Hallitus sai perjantaina eduskunnan luottamuksen äänin 103–73.