Koronarajat muuttuvat ja Suomi siirtyy matkustajien testaukseen – matkustaminen Suomeen helpottuu, kun muutokset tulevat voimaan lauantaina

Koronavirus

Matkustaminen Suomeen helpottuu, kun hallituksen viime viikolla julkistama periaatepäätös matkustusstrategian muutoksesta astuu voimaan lauantaina.

Periaatepäätös nostaa maiden koronaviruksen ilmaantuvuuden rajoja.

Nyt matkustus tulee olemaan sallittua maista, joissa on enintään 25 tapausta per 100  000 asukasta kahden viikon ajalta. Aiempi raja oli 8–10 tapausta.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n viimeisimpien tietojen perusteella lauantaista lähtien Suomeen pääsee rajoituksitta matkustamaan viidestä lähialueen maasta.

Näitä maita ovat Latvia, Islanti, Liettua, Ruotsi ja Viro. Norjan, Tanskan ja Venäjän osalta tautitilanteen katsotaan ylittävän 25 tapauksen rajan.

Päätös antaa sosiaali- ja terveysministeriön johtaja Pasi Pohjolan mukaan mahdollisuuden määrätä korkean riskin maista saapuvia matkustajia karanteeniin, jos he ovat maassa yli 72 tuntia. Käytäntö tulee voimaan marraskuun loppupuolella.

Matkustaja voi Pohjolan mukaan vapautua karanteenista, jos hän antaa negatiivisen koronanäytteen kolme vuorokautta maahantulon jälkeen. Karanteeniin tarvitaan edelleen Pohjolan mukaan tartuntatautilääkärin määräys.

–  Karanteeniaikaa voidaan näin merkittävästi lyhentää. THL on laskenut, että tällä tavalla saadaan tautiriskistä yli 90 prosenttia katettua, Pohjola kertoo sähköpostitse.

–  Hallituksen periaatepäätöksessä on siirtymäkauden malli, ennen kuin sisärajavalvonnasta luovutaan 23. marraskuuta ja siirrytään kahden testauksen malliin riskimaista matkustavien osalta. Siirtymäkaudella karanteeni on omaehtoinen, hän kertoo.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä kommentoi aiemmin tänään Ylen aamu -ohjelmassa, että hänen tulkintansa hallituksen periaatepäätöksestä eroaa sosiaali- ja terveysministeriön kannasta.

Lintilän mukaan korkean riskin maasta saapuvalla matkailijalla ei olisi edessään pakkokaranteenia, vaan karanteeni olisi esimerkiksi omaehtoinen.