Konkariedustajan toive Sipilän hallitukselle: Puoluepolitikointi sivuun kehysriihessä
Työpaikat, sote-uudistus ja velkaantumisen taittaminen ovat pääasioita hallituksen kehysriihessä ensi viikolla – ei puoluepolitikointi, korostaa keskustan kansanedustaja Olavi Ala-Nissilä.
Ala-Nissilä ehdottaa, että hallitus sopisi kehysriihessään yhteiskuntasopimusta tukevasta kasvu- ja työllisyyspaketista.
Paketilla pitäisi parantaa etenkin työllistävien pienten ja keskisuurten yritysten toimintaedellytyksiä sekä madaltaa työllistämisen ja työllistymisen kynnystä.
Ratkaisu työllistävästä yhteiskuntasopimuksesta on jo luonut luottamusta Suomen talouteen, kansanedustaja arvioi.
Käänteen aikaansaamista talous- ja työllisyystilanteessa edesauttaa, että yhteiskuntasopimuksessa edetään hallituksen alkuperäiseen aikatauluun nähden yli puoli vuotta etuajassa, Ala-Nissilä toteaa.
Hallitusohjelman työllisyyden kärkihankkeita on lisäksi toteutettava niin etupainotteisesti kuin mahdollista.
– Myös liikennehankkeiden aloittamisen aikaistamista tulisi arvioida. Ne työllistävät koko maassa. Jatkossa liikennehankkeiden rahoittamiseen on myös haettava kokonaan uudenlaisia ratkaisuja, Ala-Nissilä sanoo.
Ala-Nissilä pitää välttämättömänä, että sote- ja maakuntauudistusta viedään eteenpäin määrätietoisesti hallituksen marraskuussa sopiman ratkaisun pohjalta.
– Puoluepolitikointi on laitettava sivuun.
Kyse on ihmisten palveluista ja talouden kuntoon laittamisesta, mutta myös poliittisen päätöksenteon uskottavuudesta. Uudistamisessa hukattiin koko edellinen vaalikausi. Toista kertaa siihen ei ole varaa, Ala-Nissilä varoittaa.
Hallituksen vaalikaudelle sopimista yhteensä neljän miljardin euron menosäästöistä on Ala-Nissilän mukaan pidettävä kiinni.
Säästöjen mahdollisimman oikeudenmukaista kohdentumista neljän miljardin euron sisällä voidaan ja pitää arvioida, mutta kokonaisuus on toteutettava.
– Velkaantuminen on saatava taittumaan. Samalla syntyy ja näkyy perälauta säästöille. Sitä tarvitaan etenkin perusturvan ja koulutuksen osalta.
Lisäksi talouden tasapainottamisen painopistettä voidaan siirtää enemmän uudistuksiin, kuten esimerkiksi haitallisten yritystukien karsimiseen, Ala-Nissilä listaa.