Kommentti: Sipilän kaatoyritykset käyvät kovilla kierroksilla
Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallitus lähenee puolivälikrouviaan. Kesäkuussa hallitus on ollut vallassa kaksi vuotta ja jäljellä on vielä yhtä pitkä kausi.
Sipilä nousi politiikan ulkopuolelta ensin kansanedustajaksi ja sitten pääministeriksi. Se on koko ajan näkynyt hänen otteissaan. Yrityselämän riuskaan toimintaan tottuneena hän halusi laittaa veret liikkeelle koomatilan kaltaiseen poliittiseen kulttuuriin.
Vastassa oli kuitenkin jähmettynyt yhteiskunta, jossa viikosta viikkoon luontoäänenä visertää ”Ei käy, ei käy”.
Kovimpia visertäjiä hallituksen vajaan kahden vuoden ”luontoretkellä” ovat olleet oppositio ja ammattiyhdistysliike. Oman konserttinsa ovat pitäneet myös lukuisat muut etujärjestöt. Ja niitähän Suomessa riittää.
Sanoma on ollut se, ettei mihinkään saa koskea.
Nyt, kun Suomen talous on alkanut kasvaa ja taantuma on virallisesti taittunut, Sipilä on törmännyt esteellisyysepäilyihin.
Ensin oli vastassa epäily sukulaisten omistaman yhtiön saamasta hyödystä kaivosyhtiö Terrafamesta, jolle hallitus myönsi lisärahoitusta.
Tilanteen voi nähdä myös niin, että Sipilä veti epäilystä niin paljon roskia nenäänsä, että ohjasi Ylen uutisesta saamansa vihaiset sähköpostiviestit suoraan jutun tehneelle toimittajalle. Palaute tulkittiin pääministerin pyrkimyksenä sensuroida Ylen uutisointia.
Sipilän reaktio oli ihan inhimillinen käämien palaminen, koska hän oli luopunut ennen pääministerikauttaan kaikista suorista omistusosuuksistaan ja menettänyt sen vuoksi suuren summan rahaa yhtiöiden myöhempien osakekurssien nousun vuoksi.
Lasten omistaman yrityksen Terrafame-kaupasta saamassa osuudessa puhuttiin muutamista tonneista, joten mittasuhteet menetysten ja voittojen suhteessa ovat aivan eri luokkaa.
Sipilän jääviyttä Terrafame-tapauksessa selvittää parhaillaan eduskunnan oikeusasiamies. Vaikka ratkaisu olisi Sipilän kannalta vapauttava, tapaus jättää ihmisten mieleen kähminnän maun.
Tapaus jättää ihmisten mieleen kähminnän maun.
Kun laineet Terrafame-tapauksesta olivat hieman laantuneet, Iltalehti nosti esiin Sipilän Intian vienninedistämismatkalla auttaneen lasten sijoitusyhtiön Fortel Investin kautta viiden prosentin osuudella omistavan Chempolisin saaman 110 miljoonan euron biojalostamokaupan.
Sipilän mukaan vienniedistämismatkoille osallistuvat kokoaa Finpro ja pääministerien keskusteluissa puhuttiin suomalaisesta biotalousosaamisesta vain yleisellä tasolla.
Varmaan oikeusasiamies tämänkin jääviysepäilyn aikanaan selvittää. Ja hyvä niin, sillä asiaan ei saa jäädä mitään epäselvyyttä.
Pääasia näyttää nyt kuitenkin olevan se, että Sipilä saataisiin eroamaan pääministerin paikalta. Sankaritoimittajan tittelistä käydään kovaa kisaa.
Anneli Jäättenmäen tapauksessa se onnistui, mikä on hyvä esikuva uusille yrittäjille.
Jotta moiselta kisalta vältyttäisiin, seuravaksi pääministerisi kannattaisi valita joku ulkoavaruuden otus, jolla ei ole mitään suhteita kehenkään. Ja jos se ei onnistu, kaikki pääministerin kumminkaimaa lähemmät sukulaiset kannattaisi julistaa liiketoimintakieltoon.
Näin vältettäisiin kaikki jääviysepäilyt, mutta menetettäisiin myös Chemolisin kaltaiset vientitulot. Ne eivät näytä ketään kiinnostavan.