Kiuru vihjaa, että valiokunta ehtisi käsitellä hoitajamitoituksen – Saarikko tyrmää

Attendon toimitusjohtaja: Yrityksellä ei ole koskaan ollut ”haamuhoitajia”, kyse väärinkäsityksestä
Hoiva-ala

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) ja sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru (sd.) ovat jälleen napit vastakkain. Tällä kertaa aiheena on sitovan hoitajamitoituksen kirjaaminen lakiin.

Saarikko totesi jo torstaina, että keskustankin kannattamaa sitovaa mitoitusta ei ehditä tällä kaudella sorvata läpi. Kiuru taas totesi perjantaina, että valiokunta ehtisi asian vielä käsitellä, jos hallitukselta löytyy siihen tahtoa.

– Ei tämä asia valiokunnasta jää kiinni, Kiuru sanoi medialle eduskunnassa.

Hän olettaa, että valiokunnassa löytyisi asian käsittelemiseen tahtoa vaikka lisäajalla.

– Olen tutustunut aiheeseen. Vanhuspalvelulain 20. pykälän ensimmäisen momentin loppuun sopisi yksittäinen virke, jolla tämä (hoitajien) vähimmäismitoitus saataisiin kuntoon.

Tällä hetkellä mitoitus vähintään 0,5 hoitajasta yhtä hoidettavaa kohden on suositus.

Saarikko kommentoi hänellä olleen hieman erilainen käsitys eduskunnan työmäärästä ja ruuhkasta kuin valiokunnan puheenjohtajalla.

– Hallituksen ensisijainen prioriteetti näinä viimeisenä viikkoina on sote- ja maakuntauudistuksen jouheva käsittely, Saarikko sanoi.

Hän myös huomautti, että keskustalla hoitajamitoituksen kirjaaminen lakiin on vaalitavoite. Se vaatii myös euroja ja yhteisen poliittisen tahdon, Saarikko sanoi.

Yhteistä poliittista tahtoa näyttää löytyvän poikkeuksellisenkin paljon, sillä koko oppositio vaatii mitoituksen kirjaamista lakiin. Keskustan lisäksi hallituspuolue siniset kertoi kannattavansa sitovuutta ja 0,7 hoitajan vähimmäismäärää.

Myös hoiva-alan työntekijäjärjestöt olivat sitä mieltä, että kirjaus on saatava lakiin.

Tulppana on ainoastaan kokoomus, jonka ehdottomuutta on ehditty jo ihmetellä.

Saarikko kertoi, että myös perjantain työkokouksessa sidosryhmien kanssa keskusteltiin hoitajamitoituksesta.

– Päädyimme kirjaukseen, että henkilöstömitoitusta ei voi alentaa nykyisestä suosituksesta. Perusteita on myös sen nostolle ja osan mielestä myös sen lakiin kirjaamiselle.

Hoivayritysten edustajat eivät kokouksen jälkeen suostuneet kertomaan medialle kantaansa sitovaan hoitajamitoitukseen.

Esperi Caren tuore toimitusjohtaja Heini Pirttijärvi luonnehti keskustelua hoitajamitoituksen kirjaamisesta lakiin puoluepoliittiseksi ja ilmoitti, ettei siksi halua osallistua siihen. Myös Attendon hoivapalveluiden toimitusjohtajan Pertti Karjalainen kieltäytyi kommentoimasta.

Toimitusjohtajat keskittyivät lähinnä kehumaan keskustelun rakentavuutta ja vakuuttelemaan, että vanhustenhoidossa ilmenneet ongelmat pyritään korjaamaan. Attendon Karjalainen luonnehti ilmi tulleita ongelmia ”pieniksi rikkaruohoiksi”.

– Täytyy nähdä myös se hyvä, eikä antaa pienten rikkaruohojen pilata koko ympäristöä. Me hoidamme ne rikkaruohot pois, hän sanoi kokouksen jälkeen.

Karjalaisen mukaan niin sanottuja haamuhoitajia Attendolla ei ole.

– Haamuhoitajat eivät ole tämän asian ongelma. Ei meillä niitä ole, eikä ole ollutkaan. Kyse on väärinkäsityksestä. Se ei ole tässä isossa kuvassa se olennainen asia.

Haamuhoitajilla tarkoitetaan sitä, kun hoivayrityksissä työvuorolistoja on raportoitu täytettävän sellaisilla työntekijöillä, jotka todellisuudessa eivät tee vuoroja.