Vanhusten hoivapalveluiden kehittämisestä julkaistaan 25-kohtainen "Saarikon lista" – "kaikki sitoutuivat siihen, että haamuhoitajailmiö kitketään pois ja ikäihmisten aliravitsemukseen on nollatoleranssi"

Hoiva-ala

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) esittää, että hallitus antaisi lisää rahaa vanhusten hoivapalveluiden valvontaan vielä tällä vaalikaudella. Lisärahalla voitaisiin palkata lisää henkilökuntaa valvontaan.

Saarikko kuitenkin painottaa, että merkittävistä summista ei tällä aikataululla voi olla kysymys. Hän myös korosti, ettei valvontaviranomaisten määrä voi koskaan olla niin suuri, että yksin se ratkaisi ongelmat.

Ministeri kertoi vieneensä lisämäärärahan tarpeen myös valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok.) tietoon.

– Ymmärtääkseni asiat, jotka nauttivat laajaa yhteiskunnallista kannatusta yli puoluerajojen, voivat olla sellaisia, joita vielä tämä hallitus teoriassa ehtisi tehdä, Saarikko sanoi tiedotustilaisuudessa eduskunnassa.

Saarikko kutsui hoiva-alan yrityksiä, viranomaisia ja työntekijäjärjestöjä perjantaina työkokoukseen keskustelemaan vanhusten laadukkaista asumispalveluista.

Kokouksessa keskusteltiin myös hoitajamitoituksesta.

– Päädyimme kirjaukseen, että henkilöstömitoitusta ei voi alentaa nykyisestä suosituksesta. Perusteita on myös sen nostolle ja osan mielestä myös sen lakiin kirjaamiselle.

Saarikko kertoi työkokouksen jälkeen Facebook-päivityksessään olevansa positiivisesti yllättynyt rakentavasta ja sovinnollisesta otteesta.

– Attendo, Esperi Care, Mehiläinen ja muut yritykset, Super, Tehy, JHL, valvontaviranomainen, Kuntaliitto, ministeriöt, THL – kaikki tulivat.

Keskustelun päätteeksi syntyi 25 kohdan lista, jonka sitoumukset julkaistaan keskivikkona.

– Tällä haluamme myös muistuttaa, että hyvä hoiva on muutakin kuin hoitajamitoitus laissa – jota toki kyllä itse kannatan. Ja tuossa tilaisuudessa moni muukin, Saarikko kirjoittaa.

Ministerin mukaan kaikki osallistujat halusivat, että vanhusten asiat ovat jatkossa paremmin ja palvelut laadukkaampia – ja että henkilöstö jaksaa paremmin.

– Työkokouksen johtopäätöksiin sitoutuminen on siis ennen kaikkea moraalinen ele. Ja juuri sen varaan kaikki rakentuu.

Vanhusten asumispalvelut muuttuvat jo nykylainsäädännön pohjalta paljon paremmiksi, jos kaikki palveluiden järjestäjät ja tuottajat sitoutuvat asiaan, Saarikko korostaa.

Hän kertoo kaikkien työkokouksen osallistujien sitoutuneen muun muassa siihen, että haamuhoitajailmiö kitketään pois ja ikäihmisten aliravitsemukseen on nollatoleranssi.

– Tavoittelemme valvontaan lisäresursseja, alan henkilöstön koulutukseen soveltuvuuskokeita sekä julkisen ja yksityisen palvelutuotannon yhtenäisempää sääntelyä..