Kipuklinikan ylilääkäri syyttää Lääkärilehdessä Yleä sensuurista lääkekannabisjutussa – “Kannabisteollisuudella suuret voitto-odotukset“

”Valetta”, Ylen päällikkö Ilkka Lehtinen tyrmää väitteet
Lääkekannabis

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitoliirin kipuklinikan ylilääkäri Eija Kalso syyttää Yleä asiantuntijatiedon sensuroinnista lääkekannabista koskeneessa Uusi akuutti -ohjelmassa.

Lääkärilehteen kirjoittaneen Kalson mukaan ohjelmassa ei tuotu riittävästi esiin lääkekannabiksen käyttöön liittyviä ongelmia, vaan vakuutettiin tunteisiin vedoten katsojat lääkkeen hyödyistä.

Ohjelmaan haastatellun Kalson mukaan ohjelman lopulliseen sisältöön ei oltu mahdutettu hänen painottamiaan kannabiksen pitkäaikaiseen käyttöön liittyviä ongelmia eikä sitä, että kannabiksen kasvattajat lobbaavat parhaillaan voimakkaasti eri puolilla eurooppaa voitto-odotusten siivittämänä.

– Miksi Yle ajaa kannabiksen käyttöä lääkkeeksi, Kalso ihmettelee.

Kalso vertaa lääkekannabiksesta mediassa luotua kuvaa Yhdysvalloissa ja Kanadassa ennen opioidien käytön laajentamista käytyyn keskusteluun.

Keskustelussa opioideja markkinoitiin Kalson mukaan suurelle yleisölle ja poliitikoille juuri potilaskertomusten avulla.

Aiemmin pelkästään syövästä aiheutuvien kipujen hoitoon käytettyjen opioidien käyttö on sittemmin lähtenyt Yhdysvalloissa lapasesta ja Kalson mukaan maassa kuolee päivittäin yli sata ihmistä kipulääkkeen takia. Opioidiriippuvaisia on miljoonia.

– Luulenpa, että Ylen ohjelma vakuutti, tunteisiin vedoten, tv:n ääressä istuneet katsojat kannabiksen lääkekäytön tehosta ja turvallisuudesta, Kalso sanoo.

Vaikka lääkekannabis ei tapa opioidien tapaan hengitystä lamauttamalla, se on Kalson mukaan huume, jonka pitkäaikaiseen käyttöön liittyy vakavia ongelmia, erityisesti mielenterveydeltään hauraille potilaille.

– Nyt kannattaisi olla kriittinen ja odottaa, miten tehokkaiksi ja turvallisiksi kannabinoidit osoittautuvat maailmalla. Kannabisriippuvuuden hoito on vaikeata, ennalta ehkäisy ei, Kalso toteaa.

Kalso kertoo jättäneensä asiasta palautetta Ylen johdolle sekä esittäneensä Lääkäriliiton pohdittavaksi, mitä asiantuntijoiden oikeusturvan parantamiseksi ja median harjoittaman asiantuntijatiedon sensuroinnin estämiseksi voisi tehdä.

Emme ole sensuroineet mitään.

Ilkka Lehtinen

Yle Asian päällikkö Ilkka Lehtinen tyrmää Kalson väitteet jyrkin sanoin.

– Emme ole sensuroineet mitään eikä Yle aja kannabiksen käyttöä lääkkeeksi.

Lehtisen mukaan Ylellä ei voi eikä pidä olla päämääränä lääkekannabiksen laillistaminen

– Väitteet ovat valetta.

Lehtisen mukaan Akuutin tarkoitus oli selvittää, miten lääkekannabikseen suhtaudutaan Suomessa ja ohjelmassa tuotiin esiin näkemyksiä puolesta ja vastaan.

Lisäksi Lehtinen korostaa, että Ylen verkossa ja radiossa on käsitelty lääkekannabista tuoden esiin Kalson ja muiden kriittisten asiantuntijoiden näkemyksiä.

Lehtisen mukaan muun muassa Yle Radio1:den Tiedeykkönen käsittelee 23.10. ohjelmassaan Kalson esittämiä näkökulmia.

Ohjelmassa on haastateltu myös A-klinikkasäätiön ylilääkäriä Margareeta Heikkistä, joka puhuu opioidiriippuvuudesta.

– Asiantuntijat ovat ohjelmassa vahvasti äänessä ja varoittavalta kannalta, Lehtinen korostaa.

Juttuun lisätty Ilkka Lehtisen kommentit klo 22:18.