Kiistelty aborttipilleri USA:n korkeimman oikeuden käsittelyyn
Kiistellyn aborttipillerin käyttöä rajoitetaan Yhdysvalloissa, päätti liittovaltion vetoomustuomioistuin. Päätös ei kuitenkaan astu voimaan ennen kuin on selvillä, ottaako Yhdysvaltojen korkein oikeus asian käsittelyyn.
Vetoomustuomioistuimen mukaan laajasti käytetyn mifepristonin käyttö sallittaisiin seitsemännelle raskausviikolle, kun se nyt on sallittua kymmenennelle raskausviikolle asti. Lisäksi lääkettä ei saisi toimittaa postitse ja sen saaminen vaatisi aina lääkärin reseptin.
Mifepristonia käytetään yli puolessa lääkkeellisistä raskaudenkeskeytyksistä Yhdysvalloissa osana kahden lääkeaineen kuuria. Liittovaltion elintarvike- ja lääkevirasto FDA antoi lääkkeelle myyntiluvan vuonna 2000.
FDA:n arvion mukaan mifepristonia on käytetty noin 5,6 miljoonaan raskaudenkeskeytykseen sen jälkeen, kun lääke sai myyntiluvan.
Abortin vastustajat ovat vaatineet aborttipillerien täyskieltoa, ja asiaa on tätä ennen käsitelty jo useissa oikeusasteissa.
– Emme lepää ennen kuin FDA ja voittoja tavoitteleva aborttiteollisuus pannaan vastuuseen kärsimyksistä, joita he ovat aiheuttaneet naisille ja tytöille, kuten myös lukemattomien syntymättömien lapsien kuolemista, sanoi abortin totaalikieltoa ajavan Susan B. Anthony Pro-Life America -järjestön johtoon kuuluva Katie Daniel.
Valkoisen talon kanta oli täysin päinvastainen.
– Jos oikeuden päätöksen sallitaan jäädä voimaan, se tulee vakavasti heikentämään jokaisen osavaltion naisten mahdollisuuksia saada tarvitsemaansa terveydenhoitoa. Samalla se sabotoisi FDA:n tieteellisiä, todisteisiin perustuvia menetelmiä turvallisten ja tehokkaiden lääkkeiden määräämiseksi, sanottiin Valkoisen talon lehdistösihteeri Karine Jean-Pierren lausunnossa.
Aborttipilleripäätös on merkittävin aborttioikeuksista käytävä oikeustaistelu Yhdysvalloissa sen jälkeen, kun konservatiivienemmistöinen korkein oikeus viime kesänä kumosi aborttioikeuden liittovaltion tasolla turvanneen Roe vastaan Wade -päätöksen vuodelta 1973.
Päätöksen jälkeen parisenkymmentä etelän ja keskilännen osavaltiota on joko kieltänyt abortin tai rajoittanut sen saamista, kun taas Yhdysvaltojen rannikoilla sijaitsevat osavaltiot ovat pyrkineet suojelemaan aborttioikeutta.