Open Navbar
Close Navbar
  • Uutiset
  • Keskusta
  • Näkökulmat
  • Blogit
  • Mielipiteet
  • Tapahtumat
  • Tarinat
  • Mediatiedot
  • Toimitus
  • Palaute ja juttuvinkki
  • Lataa uutissovellus
Lataa Suomenmaa-sovellus: IOS / Android
  • Mediatiedot
  • Toimitus
  • Palaute ja juttuvinkki
  • Lataa uutissovellus
  • Uutiset
  • Keskusta
  • Näkökulmat
  • Blogit
  • Mielipiteet
  • Tapahtumat
  • Tarinat
Haku
Verotus
Hallitusohjelman mukaan kiinteistöveron muutosten on oltava kohtuullisia. Uudistuksessa olisi pitkät siirtymäajat, mikä jarruttaisi verotuksen kiristymistä. Kuvassa Paloheinän asuinalue Helsingissä 9. joulukuuta 2022. (Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen)

Kiinteistövero voi nousta kasvukeskuksissa – taloustieteen professori pitää uudistusta järkevänä, EK varoittaa veronkorotuksista

STT – Iiro-Matti Nieminen 2.3.2024 12:00, muokattu 2.3.2024 12:27
a– a+
Verotus

Hallituksen suunnittelema kiinteistöveron uudistus voisi johtaa veron nousuun esimerkiksi monella kasvukeskuksessa asuvalla, mutta toisaalta osalla kiinteistönomistajista vero voisi myös laskea. Uudistuksen näkyvimmäksi vastustajaksi on asettunut Elinkeinoelämän keskusliitto EK, jota hallitus on monissa uudistuksissa kuunnellut herkällä korvalla.

Aalto-yliopiston ja Helsinki GSE:n kaupunkitaloustieteen professori Tuukka Saarimaa ei allekirjoita etujärjestön kantoja, vaan pitää kiinteistöjen verotusarvojen uudistusta tarpeellisena. Hänen mukaansa maapohjien verotusarvojen ja käypien arvojen väliset erot ovat todella merkittäviä.

– Ne ovat erittäin merkittäviä nimenomaan suurimmissa kaupungeissa ja keskusta-alueilla, Saarimaa sanoo STT:lle.

– Siinä mielessä se on perusteltu ja järkevä uudistus.

Uudistuksen häviäjiä olisivat Saarimaan mukaan ne kiinteistönomistajat, joiden kiinteistöstä maksettava vero nousee, jolloin kiinteistön arvo laskee veronkorotuksen takia. Vastaavasti voittajia olisivat ne, joiden vero pienenee ja kiinteistön arvo nousee.

Saarimaa kertoo, että uudistus ei todennäköisesti vaikuta asuntojen markkinavuokriin, jotka määräytyvät kysynnän ja tarjonnan perusteella.

Kiinteistöveron nousu kuitenkin nostaisi Ara-asuntojen vuokria, jotka ovat omakustannusperusteisia. Se tarkoittaa, että vuokraa saa periä enintään kulujen verran.

EK:n mukaan kiinteistöveron uudistus uhkaa johtaa kohtuuttomiin ja sattumanvaraisiin veronkorotuksiin. Liiton mukaan äärimmillään edessä voi olla jopa pakkomyyntejä.

EK:n mukaan Seinäjoen eräällä postinumeroalueella verotusarvo kohoaisi 23-kertaiseksi nykyiseen verrattuna. Pyhäjoella, Raaseporissa ja Sastamalassa verotusarvo voisi tietyillä alueilla yli kymmenkertaistua.

– On ihan selvää, että tämä johtaa täysin kohtuuttomiin veronkorotuksiin joidenkin verovelvollisten kohdalla, sanoo EK:n verojohtaja Anita Isomaa STT:lle.

Toissa vuonna lausuntokierroksella käyneen esityksen mukaan omakotikiinteistöjen suhteelliset verotusarvot nousisivat eniten Espoon, Pirkkalan, Vantaan ja Tampereen kaltaisilla kasvavilla paikkakunnilla. Toisaalta suhteelliset verotusarvot laskisivat Kärsämäen, Lieksan, Toholammin ja Kaskisten kaltaisissa pienissä kunnissa. Suhteellinen verotusarvo tarkoittaa verotusarvojen suhdetta kauppahintoihin.

Kiinteistöliiton pääekonomisti Jukka Kero on ennakoinut, että kasvavissa kaupungeissa verotusarvot nousisivat erityisesti keskusta-alueilla.

– Yksittäisten verovelvollisten muutokset voisivat olla jopa erittäin isoja, Kero kirjoitti liiton verkkosivuilla.

Hallitusohjelman mukaan kiinteistöveron muutosten on oltava kohtuullisia. Uudistuksessa olisi pitkät siirtymäajat, mikä jarruttaisi verotuksen kiristymistä.

EK:n Isomaan mielestä käypä arvo on huono mittari kiinteistöverotuksessa. Hän sanoo, että kiinteistövero ei ota huomioon maksajan veronmaksukykyä.

– Eihän omakotiasuja saa taloaan vastaan mitään tuloa, josta hän sen veron maksaisi. Kiinteistöveron määrän nousu johtaa ääritapauksessa pakkomyynteihin, Isomaa sanoo.

EK:n jyrkkää vastustusta voivat osaltaan selittää uudistuksen vaikutukset yrityksille. Viime vaalikauden aikaisen lakiehdotuksen mukaan teollisuuden rakennusten verorasitus kasvaisi 44 prosenttia ja myymälärakennusten 57 prosenttia. Tuolloin uudistus päätettiin siirtää eteenpäin tälle vaalikaudelle.

Isomaa sanoo, että kiinteistöveron arvostamisuudistus ei korjaa niitä ongelmia, joita sen pitäisi korjata, vaan luo niitä lisää. Hänen mielestään olisi syytä käydä perusteellinen keskustelu siitä, johtaisiko uudistus toivottuun lopputulokseen.

– Tässä uudistuksessa pitäisi vähintäänkin ottaa aikalisä ja sitten miettiä, onko tämä lainkaan tarpeellinen.

Taloustieteen professori Saarimaan mukaan kiinteistövero ei voi uudessa järjestelmässä olla korkea, ellei verovelvollinen ole samaan aikaan melko varakas.

– Nyt haetaan tällaisia ongelmatapauksia, joissa pienituloinen ihminen asuu kalliissa asunnossa eikä synny tuloa, jolla voisi maksaa kiinteistöveroa.

Saarimaa ei näe, että tällaiset tapaukset olisivat valtavan laaja ongelma. Hän sanoo kuitenkin ymmärtävänsä, että joillekin kiinteistöveron korotukset voivat olla isoja.

– Luulen, että näihin tilanteisiin löytyy ratkaisut erilaisten lykkäämisjärjestelyjen avulla, Saarimaa sanoo.

– Nyt pitäisi rohkeasti viedä läpi tämä kiinteistöveron arvostamisuudistus.

Kiinteistöjen verotusarvojen uudistuksen valmistelu alkoi jo yli kymmenen vuotta sitten. Uudistuksen tarkoituksena on korjata kiinteistöjen verotusarvojen ja käypien arvojen erkaantuminen toisistaan. Tavoitteena on, että kiinteistöjen verotusarvot heijastaisivat käypiä arvoja nykyistä paremmin.

Aalto-yliopistossa senior fellow -tittelillä työskentelevä Timo Viherkenttä, jota on kutsuttu jopa ”kiinteistöveron isäksi”, on sanonut verotusarvojen olevan ”pahoin rämettyneet”.

– Veron perusteena olevat verotusarvot ovat kertakaikkisen vanhentuneita ja huonolla tolalla. Tämä koskee sekä maapohjaa että rakennuksia, Viherkenttä kirjoitti blogissaan toissa vuonna.

Verotusarvojen remonttia ei saatu tehtyä kahdella edellisellä vaalikaudella, joten nyt asia on Petteri Orpon (kok.) hallituksen työlistalla. Lakiehdotus on lähdössä lausuntokierrokselle maaliskuun aikana.

Kiinteistöveroon tehtiin iso muutos jo tämän vuoden alusta, kun maapohjan ja rakennusten veroprosentit eriytettiin toisistaan. Samalla maapohjan veroprosentin alarajaa korotettiin.

Seuraavaksi on tarkoitus uudistaa periaatteet, joilla rakennusten ja maapohjan verotusarvot määritetään.

Rakennusten verotusarvot perustuisivat jatkossa alueellisiin uudisrakentamiskustannuksiin. Nyt rakennukset arvostetaan yhä 1970-luvun arvostamisperusteilla.

Maapohjan verotusarvon perusteena olisivat nykyiseen tapaan alueen kauppahintatiedot, mutta verotusarvoja päivitettäisiin vuosittain.

Uudistuksen virallisena tavoitteena ei ole kiristää kiinteistöverotuksen tasoa.

– Veroprosenteissa joustettaisiin niin, että kunnat eivät joutuisi kiristämään verotusta eivätkä luopumaan verotuloistaan. Se antaisi huomattavasti joustoja kunnille keventää maapohjien verotusta, jota kiristettiin vuoden alusta lukien, kertoo lainsäädäntöneuvos Jukka Vanhanen valtiovarainministeriöstä STT:lle.

Kuntien päätökset veroprosenteista voisivat kuitenkin johtaa kiinteistöverotuksen kiristymiseen. EK:n Isomaa uskoo, että näin myös kävisi uudistuksen jälkeen.

Kiinteistövero on perinteisesti ollut taloustieteilijöiden suosikkiveroja. Saarimaan mukaan kiinteistöveron hyvät puolet liittyvät nimenomaan maapohjien eli tonttien verottamiseen.

– Sillä on hyvin vähän haitallisia vaikutuksia taloudelliseen toimintaan. Jos haetaan uusia verotuksen kohteita, se olisi hyvä tapa kerätä lisää verotuloja.

Saarimaan mukaan olisi toivottavaa, että kiinteistöjen verotusarvot seuraisivat melko lyhyellä viiveellä käypien arvojen muutoksia. Jos verotusarvot heijastavat markkina-arvoja hyvin myös kunnan sisällä, voi Saarimaan mukaan toteutua hyötyjä maksaa -periaate. Tällöin ne kiinteistönomistajat, joiden aluetta kunnan tekemät investoinnit ovat parantaneet, maksavat aiempaa enemmän kiinteistöveroa.

– Kun rakennetaan metrolinja, joka nostaa asuntojen ja tonttien arvoa metrolinjan läheisyydessä, niin kunta saa osan tästä investoinnista takaisin kohonneina kiinteistöverotuloina, Saarimaa selittää.

Lue myös

Kuinka omavaraisia Suomen maakunnat ovat? – Perusruoka loppuisi Lapissa, Etelä-Pohjanmaa pursuaisi etenkin yhtä ainesta

Luken tutkimus selvitti maakuntien eroja ruoantuotannossa
6.7.2025 10:00

Varoitus: Putinin "itsemurhamotoristit" ilmestyivät taisteluiden polttopisteeseen

Se on käytännössä itsemurhatehtävä, sillä he eivät tule koskaan takaisin, sanoo Ukrainan asevoimien...
5.7.2025 21:48

Tällainen ruokavalio auttaa välttämään kroonisia sairauksia 70-vuotiaaksi asti

Monipuolista ja kasvispainotteista ruokavaliota noudattavat säästyvät muita todennäköisemmin monilta kroonisilta sairauksilta seitsemänkymppiseksi saakka...
5.7.2025 20:00

Aihetunnisteet

Politiikka Talous verotus

Viidesti viikossa kiinnostavimmista sisällöistä koostettu uutispaketti sähköpostiisi?

Tilaa Suomenmaan ilmainen uutiskirje.

Luetuimmat

  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Foreca: Myrsky näyttää entistäkin rajummalta
Uutiset | 3.7.2025 16:01
Nyt se on tutkittu: Tämä on suomalaisten mielestä sopiva mökkimatka – yksi ihmisryhmä valmis pitkään matkaan
Uutiset | 2.7.2025 20:45
Lopettamisaalto järkyttää: ”Yrittäjiä kurittavat nyt todella monet asiat”
Uutiset | 4.7.2025 11:35
Syöpä on kallis paukku etenkin Suomessa – Tutkimus: Joka viides jättänyt hoidon väliin rahasyistä
Uutiset | 5.7.2025 10:00
Nato-maassa soitetaan hälytyskelloja: Tämä ihmetyttää Venäjän hirmutappioissa
Uutiset | 3.7.2025 21:03
Polkupyöräilijöillä yleinen väärinkäsitys
Uutiset | 2.7.2025 23:00
Kannattaako pilvisellä säällä tankata D-vitamiinia purkista? – Tutkija vastaa
Uutiset | 3.7.2025 9:23
Ihminen jäi junan alle
Uutiset | 1.7.2025 12:15
Tieku: Suosikkijuoma voi pidentää elämää, mutta se pitää nauttia oikealla tavalla
Uutiset | 3.7.2025 23:00
Uuvahdus voi tulla kalliiksi – älä unohda näitä asioita ukonilman uhatessa
Uutiset | 3.7.2025 20:45
Ihminen jäi junan alle
Uutiset | 1.7.2025 12:15
Kiistelty köyhän miehen suihkuhävittäjä oli huono ostos – ”Nutikalla” tehtiin silti suomalaista ilmailuhistoriaa
Uutiset | 29.6.2025 21:05
Älä aseta ruohonleikkuria tähän asentoon
Uutiset | 1.7.2025 19:45
Kyiv Independent: Isku Kertshinsalmen sillalle
Uutiset | 30.6.2025 12:00
Foreca: Myrsky näyttää entistäkin rajummalta
Uutiset | 3.7.2025 16:01
Synkkä Ukraina-arvio: Liian monta virhettä
Uutiset | 1.7.2025 21:48
Kekkosenkin konsti on pelastanut suomalaisten henkiä jo 50 vuotta
Uutiset | 1.7.2025 20:45
Nyt se on tutkittu: Tämä on suomalaisten mielestä sopiva mökkimatka – yksi ihmisryhmä valmis pitkään matkaan
Uutiset | 2.7.2025 20:45
Polkupyöräilijöillä yleinen väärinkäsitys
Uutiset | 2.7.2025 23:00
Kannattaako pilvisellä säällä tankata D-vitamiinia purkista? – Tutkija vastaa
Uutiset | 3.7.2025 9:23
Ihminen jäi junan alle
Uutiset | 1.7.2025 12:15
Tätä tuotetta kutsutaan ”luonnon Ozempiciksi” – mitä sanovat asiantuntijat?
Uutiset | 13.6.2025 21:21
Kiinasta Ukraina-jyrähdys: ”Bensaa liekkeihin”
Uutiset | 4.6.2025 21:02
Tiedustelupomo synkkänä Venäjän aikeista: ”Olemme erittäin varmoja”
Uutiset | 12.6.2025 21:50
Onko savusaunominen sama asia kuin vetäisi pari röökiä? – Näin sanoo tutkija
Uutiset | 20.6.2025 15:00
Kiistelty köyhän miehen suihkuhävittäjä oli huono ostos – ”Nutikalla” tehtiin silti suomalaista ilmailuhistoriaa
Uutiset | 29.6.2025 21:05
Älä aseta ruohonleikkuria tähän asentoon
Uutiset | 1.7.2025 19:45
Kyiv Independent: Isku Kertshinsalmen sillalle
Uutiset | 30.6.2025 12:00
Presidentin puoliso saavutti hämmästyttävän korkean iän – kyseessä peräti triplaennätys
Uutiset | 24.6.2025 22:30
Foreca: Myrsky näyttää entistäkin rajummalta
Uutiset | 3.7.2025 16:01

Uusimmat

Kuinka omavaraisia Suomen maakunnat ovat? – Perusruoka loppuisi Lapissa, Etelä-Pohjanmaa pursuaisi etenkin yhtä ainesta
Uutiset | 6.7.2025 10:00
Varoitus: Putinin ”itsemurhamotoristit” ilmestyivät taisteluiden polttopisteeseen
Uutiset | 5.7.2025 21:48
Tällainen ruokavalio auttaa välttämään kroonisia sairauksia 70-vuotiaaksi asti
Uutiset | 5.7.2025 20:00
Kysely: Kotitalousvähennyksen kutistamisella suurempi vaikutus remontteihin kuin uskottiin
Uutiset | 5.7.2025 14:30
Syöpä on kallis paukku etenkin Suomessa – Tutkimus: Joka viides jättänyt hoidon väliin rahasyistä
Uutiset | 5.7.2025 10:00
Kirjat | Karhuemo haluaa poikaset kotiin 
Uutiset | 5.7.2025 7:00
T&A: Läpimurto – auringonpimennyksen voi tehdä keinotekoisesti
Uutiset | 4.7.2025 23:00
Mitä tehdä Syyrian vierastaistelijoille? – ”He ovat tavallaan syyrialaisia, halusimme tai emme”
Uutiset | 4.7.2025 22:02
Autoilija: Tällaisessa tilanteessa sinulla tulee olla älypuhelin
Uutiset | 4.7.2025 21:30
Tutkimus: Lihavuus jää solujen muistiin – laihtumisesta huolimatta palautuminen voi kestää vuosia
Uutiset | 4.7.2025 21:00
Näytä lisää

Toimitus suosittelee

Homovastaiset puheet ajoivat pois, mutta Aleksi Koivisto palasi kirkkoon – nyt hän kertoo, miksi
Uutiset | 21.6.2025 15:00
Toimittajalta | Rahaa on – olisiko aika palauttaa Kauhavan lentosotakoulu ja Pohjois-Karjalan prikaati?
Uutiset | 21.6.2025 8:00
Parlamentaarinen pöytä saa miljardipotin – puolustuksen Nato-rahoista hyötyy muukin yhteiskunta, uskoo SDP:n ryhmäpuheenjohtaja Tytti Tuppurainen
Uutiset | 29.6.2025 8:00

Uutiset

  • Uusimmat
  • Luetuimmat
Kuinka omavaraisia Suomen maakunnat ovat? – Perusruoka loppuisi Lapissa, Etelä-Pohjanmaa pursuaisi etenkin yhtä ainesta
Uutiset | 6.7.2025 10:00
Varoitus: Putinin ”itsemurhamotoristit” ilmestyivät taisteluiden polttopisteeseen
Uutiset | 5.7.2025 21:48
Tällainen ruokavalio auttaa välttämään kroonisia sairauksia 70-vuotiaaksi asti
Uutiset | 5.7.2025 20:00
Ihminen jäi junan alle
Uutiset | 1.7.2025 12:15
Kiistelty köyhän miehen suihkuhävittäjä oli huono ostos – ”Nutikalla” tehtiin silti suomalaista ilmailuhistoriaa
Uutiset | 29.6.2025 21:05
Älä aseta ruohonleikkuria tähän asentoon
Uutiset | 1.7.2025 19:45

Mielipiteet

  • Uusimmat
  • Luetuimmat
Lukijalta: Sinkkuelämää ja syntyvyyden lasku – sattumaa vai sukupolvikokemus?
Mielipide | 4.7.2025 10:17
Lukijalta: Suviseurojen viestintä yllätti raikkaudellaan
Mielipide | 3.7.2025 13:00
Lukijalta: Työsuhdeturvan heikennysten haitat olisivat selvästi mahdollisia hyötyjä suuremmat
Mielipide | 2.7.2025 11:39
Lukijalta: ”Se on taas se aika kuukaudesta…”
Mielipide | 2.7.2025 11:22
Lukijalta: Suviseurojen viestintä yllätti raikkaudellaan
Mielipide | 3.7.2025 13:00
Lukijalta: ”Se on taas se aika kuukaudesta…”
Mielipide | 2.7.2025 11:22
Lukijalta: Julkinen talous on kansalaisten palvelija, ei isäntä
Mielipide | 1.7.2025 12:46
Lukijalta: Kaiken viisauden alku on tosiasioiden tunnustaminen
Mielipide | 1.7.2025 12:52

Keskusta

  • Uusimmat
  • Luetuimmat
Keskustan Savola: seutukunta menestyy yhteistyöllä
Uutiset | 28.6.2025 10:29
Keskustayrittäjät: Työttömyyteen helpotusta parantamalla yrittämisen edellytyksiä
Uutiset | 24.6.2025 18:29
Keskustanaiset esittää vaaleihin rahallista kampanjakattoa
Uutiset | 16.6.2025 14:22
Keskustan Savola: seutukunta menestyy yhteistyöllä
Uutiset | 28.6.2025 10:29
Paluumuuttaja Pietu Heiskasesta Pohjois-Karjalan Keskustanuorten uusi puheenjohtaja
Keskusta | 20.10.2017 11:37
Keskustayrittäjät: Työttömyyteen helpotusta parantamalla yrittämisen edellytyksiä
Uutiset | 24.6.2025 18:29
  • Uutiset
  • Keskusta
  • Näkökulmat
  • Blogit
  • Tapahtumat

Toimitus

[email protected]
[email protected]

Hel­sin­gin toi­mi­tus
Apol­lon­ka­tu 11 A Hel­sin­ki

Toimitus

Lataa uutissovellus Lähetä juttuvinkki Lähetä palautetta Mediatiedot

Järjestöpalstan ilmoitukset Keskustan piiritoimistojen kautta.

Tietosuoja- ja rekisteriseloste


Seuraa Suomenmaata

✖

Kirjaudu sisään

Syötä tunnuksesi alla oleviin kentiin. Jos sinulla ei ole vielä tunnusta, voit rekisteröityä täällä.

Näköislehti vaatii voimassaolevan tilauksen. Tilaa Suomenmaa täällä.

Olen unohtanut salasanani
Rekisteriseloste