Keskustapoliitikot tyytyväisiä Niinistön ja Marinin Nato-linjaukseen – "Suomen suunta on selvä"

Suomen Nato-jäsenyys

Keskustapoliitikot ilmaisivat Twitterissä laajasti tyytyväisyytensä presidentti Sauli Niinistön ja pääministeri Sanna Marinin yhteislausuntoon, jossa nämä kertoivat kannattavansa Suomen Nato-jäsenyyttä.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Juha Pylväs toteaa kannanoton olevan ”punnittu ja painava”.

– Keskustan eduskuntaryhmä on tukenut ja tukee valtiojohtoa muuttuneessa turvallisuusympäristössä, hän tviittaa.

Keskustan varapuheenjohtaja, tiede- ja kulttuuriministeri Petri Honkonen toteaa, että ”Suomen suunta on selvä”.

Kansanedustajat Joonas Könttä ja Mikko Savola pitävät kannanottoa odotettuna.

– Suomi liittyy Naton jäseneksi. Neuvottelut ovat pikaiset, jäsen olemme jo muutamassa kuukaudessa. Oma jäsenyytemme muotoutuu sitten kuukausien ja vuosien myötä. Täysin oikeuksin ja velvollisuuksin, Könttä kirjoittaa.

– Nato-jäsenyys on päätös, joka muuttaa maamme turvallisuuspoliittista asemoitumista merkittävällä tavalla. Maksimoimme omaa turvallisuuttamme. Olen varma, että tulevat sukupolvet kiittävät tästä päätöksestä tulevaisuudessa. Ei enää koskaan yksin, hän jatkaa.

– Odotettu linjaus TP Niinistöltä & PM Marinilta. Askeleet kohti Natoa etenevät nyt ripeästi, Savola toteaa.

Keskustan varapuheenjohtajan Riikka Pakarisen mukaan ”päivä piirtyy historiaan isosti”.

– Olen ollut kuluvan vuoden helmikuun 24. päivään asti hyvin kriittinen Natoon liittymiselle. En ole pitänyt sitä vaihtoehtona vallitsevassa tilanteessa. Elettävä aika ei kuitenkaan anna muita vaihtoehtoja, hän kirjoittaa Suomenmaan Puheenvuoro-kolumnissaan.

Kansanedustaja Mikko Kärnä kehuu tiedotteessaan Niinistön ja Marinin ”jämäkkää” Nato-kannan ilmaisua.

– On tärkeää, että tiedämme nyt kaikki ylimmän valtionjohdon natokannan. Suomalaisten selkeä enemmistö kannattaa puolustusliittoon liittymistä ja niin tekee myös kansanedustajien selkeä enemmistö. Asian kanssa on nyt syytä edetä mahdollisimman ripeästi. Olen ilahtunut, että pääsemme käsittelemään asiaa eduskunnassa heti maanantaina.

Kansanedustaja Mikko Kinnunen kiittää Niinistöä ja Marinia ”tärkeästä askeleesta”.

– Puolustusliitto vahvistaa turvallisuuttamme, Suomen osaaminen yhteiseen käyttöön. Huolehditaan isänmaan puolustuksesta, maanpuolustustahdosta ja kriisinkestävyydestä, yhteistyössä, hän tviittaa.

Europarlamentaarikko Elsi Katainen kiirehtii liittymisneuvottelujen aloittamista.

– Presidentin ja pääministerin viesti on selvä: Suomen on liityttävä Natoon. Oikea päätös. Liittymisneuvottelut on aloitettava viivyttelemättä, muut Euroopan maat tukevat Suomea ratifioinnissa. Ison-Britannian antamat turvatakuut helpottavat neuvotteluja, hän tviittaa.

Kansanedustaja Pekka Aittakumpu kehuu Suomen Nato-prosessin sujuvaa etenemistä.

– Tärkeä ja arvokas kannanilmaisu presidentti Niinistö ja pääministeri Marin. Tähän asti Nato-prosessi on aikataulutettu hyvin ja taitavasti. Maltillinen, rakentava ja ripeä asian käsittely on edelleen tarpeen, hän kirjoittaa.

Keskustan kansanedustajan Jouni Ovaskan mukaan eduskunta tulee osaltaan huolehtimaan prosessin ripeästä etenemisestä.