Keskustaopiskelijoilta kova syytös ylioppilasliikkeelle: "Tunkkainen tuulahdus", "sivistyspolitiikkaa vastustetaan" – alueellinen opintolainahyvitys jakaa mielipiteitä
Keskustaopiskelijoiden mielestä Suomen ylioppilaskuntien liiton (SYL) alueellisen opintolainahyvityksen vastainen kannanotto oli tunkkainen tuulahdus perinteistä etujärjestöajattelua, jossa ihmisten tasa-arvoa edistävää sivistyspolitiikkaa vastustetaan itseluoduilla keinotekoisilla uhkakuvilla.
SYL tyrmäsi perjantaina kannanotossaan keskustankin ajaman kannan, jonka viimeksi on nostanut esille tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen. Keskustaministeri on luvannut, että alueellinen opintolainahyvitys viedään maaliin tällä vaalikaudella.
Niin sanotussa Norjan mallissa on kyse siitä, että harvaan asutuille seuduille muuttava ammattilainen saisi opintolainansa kokonaan tai osittain anteeksi. Syrjäseuduille olisi näin tarkoitus houkutella esimerkiksi lääkäreitä, opettajia, psykologeja ja sosiaalityöntekijöitä. Kurvisen mukaan monia kriittisiä hyvinvointiyhteiskunnan ammattilaisia alkaa olla vaikea saada monille maaseutualueille.
– Se uhkaa meidän hyvinvointilupausta, että ikäihminen saisi apua niin Jakomäessä pääkaupunkiseudulla kuin Sevettijärvelläkin, ministeri perustelee.
Keskustaopiskelijoiden puheenjohtaja Eveliina Leskelän mukaan alueellisella opintolainahyvityksellä haetaan ratkaisuja ihmisten ja alueiden väliseen polarisoitumiseen.
– On erikoista, että opiskelijoiden edunvalvojat lähtevät vastustamaan tällaista rohkeaa edelläkävijyyttä, jolla taattaisiin inhimillisen sivistyspääoman jakautuminen myös maantieteellisesti.
Keskustaopiskelijat katsoo, että asiassa etujärjestönkin pitäisi pystyä katsomaan laajasti yhteiskunnallista kokonaistilannetta.
Korkeakoulutettujen ihmisten nykyistä tasaisempi alueellinen jakautuminen on hyvinvointiyhteiskunnan selviytymisen kannalta kohtalonkysymys, opiskelijaliitto huomauttaa. Ilman korkeakoulutettua työvoimaa yhteiskunnan lupaamia peruspalveluita ei pystytä kaikille suomalaisille takaamaan, järjestö toteaa.
– SYL:n periaatteellinen vastustus asiassa herättää vain kysymyksiä, haluaako SYL ja sen hallitus todella taata linjapaperinsa mukaisesti ”suomalaisen hyvinvointivaltion”, keskustaopiskelijoiden varapuheenjohtaja Joonas Paavilainen kysyy.
– Jos lainahyvitys ei SYL:n mielestä ole ratkaisu koulutetun työvoiman saamiseksi myös syrjäseuduille, niin mikä on SYL:n vaihtoehtoinen ratkaisu? Vai vastustaako SYL hyvinvoinnin tutkimustyötä vain ideologisin perustein?