Keskustanaisten puheenjohtaja iloitsee Irlannin kansanäänestyksestä ja muistuttaa Soinia ulkoministerin vastuusta: "Naisten ja tyttöjen seksuaalinen itsemääräämisoikeus ja lisääntymisterveys ovat jo pitkään olleet Suomen tärkeimpiä tavoitteita"

Abortti

Ministerinä Timo Soinin pitäisi huomioida, että hänen kirjoituksiinsa suhtaudutaan ulkoministerin, eikä aina yksittäisen kansalaisen kirjoituksina, kansanedustaja Ulla Parviainen (kesk) huomauttaa.

Ulkoministeri Soini kohahdutti kirjoituksellaan, jossa hän otti kantaa Irlannin abortti-kansanäänestyksen tulokseen.

Keskustanaisten puheenjohtaja Parviainen näkee abortin sallimisen Irlannissa olevan tärkeä askel ihmisoikeuksien puolesta. Parviainen korostaa Suomen linjan olevan kaikessa politiikassaan kansainvälisillä kentillä tasa-arvon ja ihmisoikeuksien edistäminen.

– Kehityspolitiikassakin naisten ja tyttöjen tasa-arvoasiat, seksuaalinen itsemääräämisoikeus ja lisääntymisterveys ovat jo pitkään olleet Suomen tärkeimpiä tavoitteita. On hienoa nähdä, että Euroopan sisälläkin arvot tasoittuvat pikkuhiljaa. Monissa asioissa konservatiivinen Irlanti otti liberaalin, eurooppalaisen askeleen, Parviainen sanoo.

Itsekin Irlannissa muutaman viikon asunut Parviainen olisi odottanut tiukempaa äänestystulosta. Euroopan tiukin aborttilaki äänestettiin kumoon prosentein 66–34.

– Sisältäpäin tätä on kuvattu hiljaisena vallankumouksena. Arvot ovat muuttuneet piilossa.

Parviainen ymmärtää myös abortin vastustajien lähtökohtia.

– Esimerkiksi Soinin kirjoituksesta näkyy hänen uskonnollinen vakaumuksensa. Länsimaiseen demokratiaan kuuluu vapaus mielipiteeseen ja erilaisiin vakaumuksiin. Tämä näkyy meilläkin esimerkiksi kouluissa, joissa eri vakaumukset huomioidaan esimerkiksi seksuaalikasvatukseen osallistumisessa.