Keskustan Vehviläinen kummastelee THL:n koronaennusteita ja vaatii Uuden Suomen haastattelussa linjamuutosta – "Vieläkin meillä on liian lievä tilannearvio"

Koronavirus

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Anu Vehviläinen (kesk.) epäilee, että Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tilannekuva koronaepidemiasta on ollut liian lievä ja saattaa olla sitä yhä.

Keskustakonkari muuttaisi Suomen linjaa koronataistelussa. Vehviläisen mukaan Suomen on syytä pyrkiä epidemian vastaisissa toimissa viruksen leviämisen lopettamiseen, ei vain sen hidastamiseen.

Tämä tarkoittaisi muun muassa tartuntojen testaamisen voimakasta lisäämistä joidenkin Aasian maiden esimerkin ja Maailman terveysjärjestö WHO:n suositusten mukaisesti. 

– Pitäisi pystyä tekemään kaikki mahdollinen, että koronan leviäminen Suomessa loppuu. Siksi kannatan tätä Uudenmaan eristämistäkin ja siksi pitäisin valtavan tärkeänä, että testausta pystyttäisiin tekemään huomattavasti enemmän. Nythän tilanne on, että kahteen viikkoon meillä ei ole lieväoireisia testattu, Vehviläinen sanoo Uudelle Suomelle.

Suomessa THL on katsonut, että laajamittaisesta testaamisesta ei ole niin suurta hyötyä kuin WHO antaa ymmärtää.

Vehviläinen tulkitsee, että Suomessa koronaviruksen tilannekuva ei ole ollut kohdallaan. Asia on hämmästyttänyt häntä.

Suomalaispoliitikkojen ja -viranomaisten, etenkin THL:n, viesti oli alkuun, ettei uusi koronavirus ole kausi-influenssaa kummempi tauti, vaan vaarallisuudeltaan jopa vähäisempi.

Lisäksi THL arvioi tammikuussa, että epidemian syntymisen riski Suomessa on pieni.

Vehviläinen kertoo pohtineensa paljon sitä, kuinka THL:n ennusteet epidemiasta poikkeavat merkittävästi kansainvälisistä riskiarvioista.

Esimerkiksi THL:n arvio sairaalahoitoa vaativien koronatapausten osuudesta on ollut selkeästi kansainvälisiä arvioita alhaisempi: alkuperäisessä ennusteessa vain 0,4-1 prosenttia kaikista sairastuneista, sittemmin noin 11 000-15 000 suomalaista epidemian aikana.

–Vieläkin meillä on liian lievä tilannearvio, Vehviläinen toteaa.