Keskustan varapuheenjohtaja Kurvinen ihmettelee kokoomuksen valikoivaa valinnanvapauden puolustamista – tärkeää alkoholipolitiikassa ja terveysbisneksessä, ei lastenhoidossa

Perhevapaat

Keskustan varapuheenjohtaja Antti Kurvinen hämmästelee, miksi yksilönvapautta ja ihmisen valinnanvapautta puolustaneen kokoomuksen poliitikoilla tuntuu olevan suurta halua heikentää vanhempien mahdollisuuksia hoitaa alle 3-vuotiaita lapsia kotonaan.

Keskustaministeri Annika Saarikon pysäyttämä uudistus olisi leikannut kotihoidontukea sadoilla euroilla. Kokoomuslaiset ovat syytelleet keskustan eduskuntaryhmää ja ministeri Saarikkoa uudistuksen kaatumisesta.

– Valinnanvapautta kannatetaan alkoholipolitiikassa ja yksityisten terveysyritysten kohdalla. Kun tullaan valintoihin lastenhoidossa ja perheiden erilaisissa tilanteissa, kokoomuslainen valinnanvapaus loppuu, Kurvinen ihmettelee.

– Kokoomuslaisilla tuntuu olevan voimakas halu päättää vanhempien puolesta, kumpi hoitaa lasta ja missä vaiheessa. Myös lasten vieminen mahdollisimman pienenä päiväkotiin perheen omista ajatuksista riippumatta tuntuu olevan tärkeää.

Lasten vieminen mahdollisimman pienenä päiväkotiin perheen omista ajatuksista riippumatta tuntuu olevan tärkeää.

Antti Kurvinen

Keskustan varapuheenjohtaja korostaa, että Suomessa on välttämätöntä toteuttaa uudistus perhevapaissa.

– Uudistuksen pitää kuitenkin tukea lapsiperheitä ja aidosti kannustaa erityisesti isiä käyttämään perhevapaita. Hyvää perhepolitiikkaa ei ole sellainen ratkaisu, jossa entisestään ajetaan pienituloisia lapsiperheitä ahtaammalle.

Kurvisesta vaikuttaa siltä, että kokoomuslaisten kriitikkojen ajattelun taustalla on vanhentunut käsitys suomalaisten äitien asemasta ja perheiden kyvystä tehdä omaleimaisia valintojaan.

– Suurin osa nuorista miehistä ja isistä haluaa ja haluaisi jäädä hoitamaan lasta kotiin, jos se vain taloudellisesti olisi mahdollista. Perheet ovat erilaisia ja erilaistuvat koko ajan. On huonoa politiikkaa pakottaa erilaiset perheet samaan muottiin.

– 2010-luvun perhepolitiikkaa ei voi tehdä 1970-lukulaisilla ihanteilla, joiden mukaan parasta politiikkaa on se, että äiti ja isä pääsevät äkkiä töihin hoitamasta lastaan, Kurvinen sanoo.