Keskustan Tiilikainen: Kannatamme tiukempia ilmastotavoitteita – Puolueiden yhteisiä kunnianhimoisempia tavoitteita ei olisi ilman keskustaa

Ympäristöministeri Tiilikainen oikoo Helsingin Sanomien juttua puolueiden ilmastokannoista.
Ilmastonmuutos

Ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.) oikoo Helsingin Sanomien juttua puolueiden ilmastokannoista.

Tiilikainen muistuttaa, että keskusta kannattaa tiukempia ilmastotavoitteita, toisin kuin Helsingin Sanomien jutussa annetaan ymmärtää.

– Aloitteestamme kaikki eduskuntapuolueet yhtä lukuun ottamatta sitoutuivat siihen, että ilmastotavoitteita tiukennetaan EU-tasolla saakka. Puolueiden yhteisiä kunnianhimoisempia ilmastotavoitteita ei edes olisi ilman Keskustaa. Vedin itse työryhmää, jolla linjaus tehtiin, hän kirjoittaa Facebookissa.

Tiilikainen kirjoittaa, että Helsingin Sanomien kysymyksessä viitattiin Suomen kansalliseen ilmastotavoitteeseen 2030.

– Jollaista ei ole. On vaikeaa kiristää sellaista, jota ei ole olemassa. Olemme yhdessä muiden puolueiden kanssa sitoutuneita tiukentamaan ilmastolakia ja siihen sisältyvää 2050 päästövähennystavoitetta matkalla kohti hiilineutraaliutta.

Hän painottaa:

– Sanomme siis kyllä EU:n yhteisen tavoitteen nostolle 55%:iin ja päästökauppaa painottaen kuten yhteinen linjaus kertoo.

Ympäristöministeri Tiilikainen kertoo, että keskusta esittää nielujen vahvistamisohjelmaa. Se sisältää metsäkadon pysäyttämisen, metsityksen, metsien kasvuun panostamisen, soiden ennallistamista sekä puun tuhkan palauttamisen metsien kasvua vahvistamaan.

– On perin kapea näkökulma, että nielujen kasvu olisi sama kuin puun käytön vähentäminen. Lisäksi EFI:n tutkimuksen mukaan EU-alueella tapahtuva hakkuiden vähennys korvautuu 85-90 prosentisesti kasvavilla hakkuilla EU:n ulkopuolella, jossa kestävyys voi olla kyseenalaista.

Päästökauppa on ylivoimaisesti tehokkain ohjauskeino, hän muistuttaa.

– Sen tiukentamiseen saimme muut puolueet mukaan. Päästöoikeuden hinnan nousu ajaa turpeen alas ja se korvautuu asteittain uusiutuvalla puulla. Lisäksi olemme käynnistäneet selvityksen energiaveron kokonaisuudistuksesta, jotta tulevissa hallitusneuvotteluissa olisi perusteellista tutkimustietoa tarjolla.

– Lisäksi olemme kansainvälisessä Mission Innovation aloitteessa sitoutuneet kaksinkertaistamaan puhtaan energian T&K panostuksen. Kärkihankerahoituksella sitä on jo tehty ja jatketaan vahvasti, jos keskusta on päättämässä.