Keskustan Saarikko: Ei korvausta menetetystä työtulosta karanteenin ajalta, jos on matkustanut tietoisesti korkean riskin alueella

Ohisalo yhtyi Saarikon näkemykseen oikeustajun vastaisista karanteenikorvauksista. Anderssonin mielestä hupimatkailijoita ei tule palkita
Korona

Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko (kesk.) sanoo, ettei ole oikein, että korkean tautiriskin maihin tietoisesti matkustava saisi valtiolta korvauksen menetystä toimeentulosta karanteenin ajalta.

Saarikko kirjoittaa Facebookissa, että ansionmenetyskorvaukset pakkokaranteenin ajalta tai erityinen kysymys Ruotsin maarajasta on käsiteltävä nyt hallituksen piirissä tarkoin.

Myös sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) pitää oikeustajun vastaisena, jos ehdoin tahdoin riskialueelle lomailemaan lähtenyt kuittaisi täydet karanteenikorvaukset.

Ohisalo kirjoittaa Twitterissä, että tarpeettomasta riskinotosta pitäisi kantaa vastuuta itsekin.

Opetusministeri Li Andersson (vas.) puolestaan kertoo Twitterissä olevansa itsekin sitä mieltä, ettei riskimaihin hupimatkailevia tule palkita ansiotulomenetyksen korvauksella.

Jos kyse on virallisesta karanteenista, oikeus on Anderssonin mukaan kuitenkin lakisääteinen. Hän muistuttaa, että joko muutetaan tartuntatautilakia tai sitten ei määrätä virallisia karanteeneja kaikille.

–  Koska karanteeniin myös joutuu paljon ei-hupimatkailevia ihmisiä, jotka oikeasti tarvitsevat korvauksen, on varmasti järkevämpää soveltaa riskimaista tulevien osalta joko omaehtoista ja virallista karanteenia, riippuen viranomaisarviosta, Andersson kirjoittaa.

Koronaviruksen leviämisen riskit ovat Saarikon mukaan toistaiseksi painottuneet riskimaista palaaviin matkustajiin. Siksi linjaukset matkustajien testaamisesta ja pakkokaranteenista ovat oikeita ja välttämättömiä. Hän pitää niitä myös oikea-aikaisina.

Jos uusia rajoituksia tulee, niitä pitää tehdä alueellisesti edeten, Saarikko painottaa.

Keskustan mielestä koronaviruksen mahdollista uutta tulemista on ennaltaehkäistävä ennen muuta testaamisella. Nyt jonot ovat liian pitkiä ja testaamiseen pääsy yskii.

Saarikko vaatii, että tämän on muututtava erityisesti nyt, kun lomakausi on ohi ja arki kouluissa sekä päiväkodeissa alkaa.

Hänen mukaansa menneen kevään päätökset sekä rajoitustoimet ja kansalaisten vahva halu noudattaa niitä johtivat siihen, että Suomi on selvinnyt viruksesta poikkeuksellisen hyvin.

–  Se, mitä tapahtuu jatkossa, riippuu meistä jokaisesta. Käytös, hygienia ja arkijärki ratkaisevat, Saarikko kirjoittaa.

Keskustan puheenjohtajaksi pyrkivä Saarikko kertoo antaneensa opetus- ja kulttuuriministeriössä tehtäväksi käydä läpi kokoontumisiin ja suuriin tapahtumiin liittyvää tilannekuvaa ja tarvittavaa ohjeistusta.

–  Jämäkätkään ratkaisut eivät kuitenkaan ole aukottomia, vaan syntyy uusia ongelmia. On oikein edellyttää tässäkin asiassa riittävän selkeitä ohjeita meille kaikille suomalaisille.

Hallitus kokoontuu iltakouluun tänään kello 16 alkaen, valtioneuvoston viestintäosasto tiedottaa. Iltakoulussa käsitellään tasa-arvoasioita ja kuullaan tilannekatsaus koronavirustilanteesta.

Iltakoulun jälkeen kello 18 alkaen pidetään hallituksen neuvottelu, jossa arvioidaan tarvetta toimenpiteille koronavirustilanteesta johtuen.

Hallitus on tänään koolla ja kuulee arvion koronatilanteesta Suomessa. Hyvä niin. Menneen kevään päätökset sekä…

Julkaissut Annika Saarikko Keskiviikkona 12. elokuuta 2020